Massiv udskiftning i Icelandair-bestyrelse


Stort set hele bestyrelsen i Icelandair har forladt selskabet i protest. De seks bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter er gået i vrede over, at flyselskabets hovedaktionær, Hannes Smarasson, end ikke har orket at informere dem, inden Icelandair købte yderligere en halv procent af aktierne i lavprisselskabet easyJet. De afgående bestyrelsesmedlemmer var også fortørnede over, at de ikke var informeret om købet af i alt 15 nye Boeing-fly, der skal leases ud.

Blandt de mest prominente bestyrelsesmedlemmer, der nu har forladt Icelandair er Inga Jona Thorasdottir, gift med landets finansminister. Til gengæld har bestyrelsen i den islandske flykoncern nu budt velkommen til Jon Asgeir Johannesson, hovedaktionær i Baugur, som bl.a. ejer den danske stormagasinkæde Magasin. Johannesson er, sammen med andre fremtrædende Baugur-folk, netop blevet mødt med i alt 40 sigtelser for skattesvindel og bedrageri, af det islandske bagmandspoliti.

Jon Asgeir Johannesson har tidligere ejet 20 % af Icelandair, men solgte aktieposten for 400 mio. kr. til islandske Landsbanki. Nu har den islandske forretningsmand købt halvdelen af disse aktier tilbage – for det samme beløb. Handlen tilsiger, at Icelandair har en samlet børsværdi på 3,6 mia. kr., en fordobling på kun godt et år.
(Berlingske Tidende d. 13.07.2005)

Skrevet af