Usikkerhed om sygedækning på rejser

Det kan blive en dyr affære for mange danskere at rejse på ferie, hvis man ikke er klar over, hvornår det gule sygesikringsbevis dækker. Hvis man har en kronisk lidelse som sukkersyge, forhøjet blodtryk, stofskiftesygdomme osv., har været alvorligt syg eller blot fejlet noget behandlingskrævende inden afrejsen, kan man risikere, at Europæiske Rejseforsikring på vegne af den offentlige sygesikring afslår at dække udgifter til lægehjælp og hjemrejsetransport.

Europæiske Rejseforsikring afviser at komme med nærmere retningslinjer om, hvem der skal søge om såkaldt forhåndstilsagn. ”Definitionen er meget bred, og det er en konkret vurdering fra sag til sag, om man er dækket,” siger underdirektør i Europæiske Rejseforsikring, Jakob Bender. Ifølge Europæiske er behandling af for forudbestående lidelser, altså sygdomme, som var kendt inden afrejsen, som udgangspunkt ikke dækket på ferierejsen. Det samme gælder behandling for kroniske og alvorlige sygdomme, hvis man har været hospitalsindlagt eller fået ændret sin medicin inden for to måneder inden afrejse.

Betingelserne møder kritik hos Gigtforeningen. ”Det drejer sig om temmelig mange mennesker, som kan komme i klemme rent forsikringsmæssigt, og mange af dem har ingen anelse om, at de ikke er dækket. De har måske for højt blodtryk, gigt eller noget andet, og tænker ikke på sig selv som kronisk syge. De rejser på ferie og er chokerede over at finde ud af, at de har rejst adskillige gange uden måske reelt at være dækket af sygesikringen,” siger socialrådgiver hos Gigtforeningen, Jutta de Place.

(Morgenavisen Jyllands-Posten, d. 30. maj, 2007)

Skrevet af