Er Alitalia konkurs-truet?



Den italienske ministerpræsident Silvio Berlusconis valgløfte om en patriotisk redningsaktion for Alitalia betyder nu angiveligt et opgør med fagforeningerne, transportstrejker og ikke mindst en nedskæring i selskabets arbejdsstyrke på op til 40 procent. Det skriver Airwise.



Berlusconi betragtede under sin valgkamp planerne om at sælge det statskontrollerede italienske flyselskab til AirFrance som ydmygende. Men nu står Alitalia overfor et langt værre scenario: en truende konkurs.



Den redningsplan, der netop nu er under udarbejdelse, forventes at foreslå en konkursbegæring og en nedskæring på 40 procent af arbejdsstyrken.



Berlusconi benægter alle planer om konkurs, men har indrømmet, at visse “ofringer”, dvs. nedskæringer i antallet af jobs, vil være påkrævede.



Analytikere forudser, at selskabet, uden en tilførsel af nye midler, vil løbe tør for kontanter efter regnskabsårets udgang – og det er trods for lån fra regeringen i april for at forhindre konkurs.



Berygtede for deres lammende strejker, fik Alitalias magtfulde fagforeninger forpurret salg til Air France-KLM i april – og det på grund af udsigten til langt færre nedskæringer i jobs, end det, der bliver drøftet pt. Og fagforeningerne er allerede begyndt at udsende friske truende lyde.



“Hvis situationen kræver det, er vi klar til omgående strejker, selv midt på sommeren,” sagde SDL Union, der repræsenterer et flertal af luftfartspersonalet, og varsler strejker i begyndelsen af september, hvis massefyringer bliver bebudet.

Skrevet af