Beder politikerne hjælpe den danske mødeindustri

Med finanslovsudspillet viser regeringen, at den anerkender erhvervslivet som vækstmotoren i Danmark. Men der er problemer for danske hoteller og restauranter.
Den internationale mødeturisme er i vækst, men Danmark har i modsætning til nabolandene mistet markedsandele ikke mindst pga. ulige konkurrencevilkår. Det bør Finanslov 2011 ændre, mener Dansk Erhverv.

 

Virksomheder kan i hovedreglen fratrække moms på indkøbte varer og tjenester. Men som eneste land i Nordvesteuropa kan man i Danmark kun fratrække 1/4 af momsen. Den forskel gør danske hotel- og restaurantydelser 19 pct. dyrere end konkurrenterne. Derfor lægger stadig flere udenlandske mødearrangører, men også danske virksomheder og det offentlige, møder i lande, hvor de får hele momsen retur.

 

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 13 procent af danske virksomheder har flyttet køb af hotel- og konferenceydelser helt eller delvist til udlandet, bl.a. Sverige og Tyskland, og 31 procent overvejer det.

 

”Særskatten på erhvervslivets køb af hotel- og restaurantydelser skal væk. Det er ulige konkurrence i forhold til udlandet, men også forskelsbehandling i forhold til alle øvrige brancher i Danmark. Konkurrence på lige vilkår vil skabe tusindvis af nye job i den danske mødeindustri,” siger Katia K. Østergaard, direktør i Dansk Erhverv, og tilføjer:

”Havde udviklingen i udenlandske hotelovernatninger i Danmark fulgt den generelle udvikling i Nordeuropa i 2001-2009 ville de samlede turismeindtægter alene i 2009 have været 1,6 mia. kr. større.”

 

På den baggrund anbefaler Dansk Erhverv de politiske partier, at man som led i Finansloven for 2011 indfører fuld momsafløftning på køb af overnatning.

 

Skrevet af redaktionen