Betydeligt færre turister til Rusland

Sidste år faldt turisttallet fra Europa mellem 10 og 30% – og der er udsigt til yderligere nedgang i 2013 med fald på op imod 50%.

Rejsearrangører hævder, at der har været en nedgang i antallet af franske turister på 8%, spanske turister på 30%, estiske og italienske på 10%, finske turister på 10-15% og en nedgang i antallet af tyske turister på 15%.

Rejsearrangørerne mener, at årsagen først og fremmest skal søges i det forhold, at det er blevet meget mere kompliceret at opnå russiske turistvisa. Fra midten af 2012 kom der nye ansøgningsbetingelser, som har kompliceret processen.

Som eksempel nævnes Frankrig, hvor alle ansøgninger nu skal foregå på fax, mens skannede dokumenter ikke længere godkendes. Samtidig er ventetiden på behandling af ansøgningerne blevet længere.

Det russiske visa ansøgningscenter i Tyskland godkender nu udelukkende elektroniske ansøgninger, mens det ikke længere er muligt at få behandlet ansøgninger om gruppevisa. Desuden afvises en del af tyske statsborgeres pas af de russiske myndigheder, hvilket nedbringer antallet af besøgslystne tyskere yderligere. Kravet om at ansøgere skal oplyse deres årsindkomst trækker i samme retning.

Hertil kommer, at visa-gebyret i Tyskland er steget til 60 Euro – 450 kroner – hvilket gør korte besøg uforholdsmæssigt dyre.