Dansk turismeboom i Tyrkiet

Tyrkiet ventes i år at sætte tre rekorder: Antallet af turister fra Danmark stiger til omkring 250.000. Antallet af turister i alt i landet stiger til 17 mio., og inflationen bliver med 8,6 procent den laveste i 35 år.

Sidste år kom 215.000 danskere på turistbesøg i Tyrkiet. Men allerede i juli i år var tallet oppe på 185.000, en stigning på 40 procent i forhold til året før Og for hele indeværende år ventes over 250.000 besøgende. Langt den mest populære destination i Tyrkiet er Alanya.

Inflationen var sidste år i Tyrkiet 15 procent. I år bliver den 8,6 og målet er næste år 7 procent, bl.a. til gavn for turisterne.

Den lave inflation kommer samtidig med, at Tyrkiet har lavet en gennemgribende reform af valutaen. Tidligere blev brugte man lira med masser af nuller bagefter. Fra 1. januar i år er en mio. gammel tyrkisk lira lig med en ny tyrkisk lira, som har en værdi på om 4,4 dansk krone.
”Vi er meget tilfredse med, at inflationen er bragt under kontrol. Det giver stabile forbrugerpriser til gavn for turisterne,” siger Vahit Karaali, ambassaderåd, Den tyrkiske ambassade i København til Stand By.

Ifølge Danmarks Statistik i 2004 med ferierejser over 4 dage, var de mest populære lande 
Spanien, Frankrig, Italien, Sverige, Tyskland, Norge og Tyrkiet, efterfulgt af Grækenland og Storbritannien.  Allerede sidste år slog Tyrkiet, ifølge Danmarks Statistik, Grækenland som ferieland.

”Vi investerer omkring seks mio. kr. i markedsføring af Tyrkiet som turistdestination på årsbasis, og regner med at fremgangen til Tyrkiet vil fortsætte. Tyrkiet er en ny turistdestination med nye faciliteter, vi værner om miljøet og er lidt billigere end andre ferielande. Vi håber på over 300.000 danske turister i løbet af to til fire år,” siger Vahit Karaali.

”Tyrkiet har været ramt af bomber i sommer. Ødelægger det fremtidsudsigterne?”
”Nej. Folk lader sig skræmme en dag eller to. Det der sker i Tyrkiet kan ske alle steder i verden.  Selv i Danmark er der trusler fra fundamentalistiske grupper. Turistindustrien er uhyre vigtig for Tyrkiet både fordi den skaber arbejdspladser og bringer udenlandsk valuta til landet. Min regering vil gøre alt hvad den kan, for at skabe trygge rammer både for turister og lokale indbyggere,” siger Vahit Karaali.

Billedtekst:  Tyrkiet venter i år at sætte ny rekord med omkring 250.000 danske turister – og den laveste inflation i 35 år.

Skrevet af