Blev ulykkesfly i 1972 skudt ned?

Flyet – en DC9 fra det jugoslaviske flyselskab JAT kom fra Stockholm til København og havde 28 ombord på strækningen hjem til Zagreb. Men flyet eksploderede i 10 kilometers højde og alle – undtagen en stewardesse – omkom. Stewardessen blev kendt som den eneste nogensinde, der havde overlevet et fald på 10 kilometer, skriver politiken.dk.

  

Den tjekkoslovakiske havarikommision fandt frem til, at ulykken skyldtes en tidsindstillet bombe i flyets forreste lastrum og stewardessen opholdt sig bagest i flyet. Men stewardessen har hele tiden fastholdt, at hun var midt i flyet, da det eksploderede, men derudover husker hun ikke noget.

 

Nye oplysninger, der er fremdraget af tyske ARD og en tjekkisk journalist, Pavel Theiner,fortæller en anden historie. Ifølge dem blev flyet ved en fejl skudt ned af det tjekkoslovakiske luftvåben og styrtede blot det sidste par hundrede meter. Historien om stewardessens mirakuløse redning skulle angiveligt være et ’cover-up’ for de virkelige begivenheder, opfundet af Tjekkoslovakiets efterretningstjeneste.

Ifølge Peter Hornung-Andersen, ARD, er der klar dokumentation for den nye udlægning af forløbet, men de tjekkiske myndigheder kalder historien ’en evergreen’, som dukker op med mellemrum, og man afviser i øvrigt at kommentere historien.

 

Skrevet af Flemming Juul