British Airways og Iberia vender hovedet mod USA

British Airways forhandlinger med spanske Iberia om en fusion, der vil skabe verdens tredjestørste luftfartsselskab med over 200 destinationer og 450 fly, kan meget vel være første skridt til et nyt transatlantisk kraftcenter, skriver Jyllands-Posten i dag.

Selv om de to europæiske luftfartsselskaber har flere måneders forhandlinger foran sig før en endelig fusion, ventes de allerede i løbet af uger at ansøge de amerikanske konkurrencemyndigheder om tilladelse til et samarbejde med American Airlines.

British Airways’ direktør, Willie Walsh, fortalte ved offentliggørelsen af nyheden i Madrid, at han allerede havde talt med chefen i American Airlines, der ifølge Walsh var positiv overfor ideen.

 

Sammensmeltningen vil ske efter samme model, som da Air France i 2004 fusionerede med KLM til verdens største flyselskab, og tyske Lufthansa overtog Swiss Air i 2005. Alle fire selskaber opererer i dag fortsat under eget navn, blandt andet for at holde fast i deres eksisterende flyverettigheder.

Tilsvarende samarbejder France-KLM i dag med de amerikanske selskaber Northwest og Delta Airlines, mens Lufthansa samarbejder med United og Continental. Et samarbejde mellem British Airways, Iberia og American Airlines vil skabe en tredje akse i det magtforhold.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen