Gourmet Bornholm fik prisen i Herning

Her er formanden for Danske Rejseskribenter, Anne-Vibeke Isaksens , motivation, som blev givet ved åbningen i formiddag i Herning. Prisen går til en person eller et firma, der har gjort en speciel og prisværdig indsats for danskerne på deres ferie i Danmark.





“H.C. Andersens kunne også have skrevet: At rejse er at spise.



Han skriver videre, at ”min natur er at slutte sig let til menneskene”, og det er såmænd nok gennem det lokale personlige bekendtskab at han har smagt sig igennem en lang række lande og dermed tilegnet sig oplevelsen af både kultur, natur og lokal gastronomi.



At det har været et argument i sig selv for at rejse, har vi været længe om at opdage her til lands.



I flere år har danskerne draget udenlands for at opleve gourmetmenuer og komme tæt på de lokale kulinariske rariteter. Både til Italien, Frankrig og i de senere år også kokkeskoler i Thailand.



Pudsigt nok har vi danskere ikke været særlig hurtige til at tilføre den lokale mad som et oplevelsesøkonomisk aspekt i vores egen turisme. Der er dog nogen der opdagede det før andre – og til fulde lokalt.



Flere gange i de senere år har de såmænd vundet verdensmesterskaber, sat dyrevelfærden på dagsorden, bl.a. med korte transporttider for dyr, bedre og mere plads til ”hanerne”, godt mixet med økologisk og koldpresset rapsolie, der er med til at krydre smagen på de sprøde kiks, der til sidst skylles ned med lokal øl og snaps, hvor silden naturligvis har udgjort en del af måltidet.



Som dessert har der både været lokalt produceret is og chokolade. Ja, rent faktisk var det kreative folkefærd for mange år siden de første til at rendyrke turisternes smag for lokale røgvarer med stor udendørs servering lige ved arnestedet.



Men først i de seneste par år eller tre er samarbejdet blevet organiseret, så både turistbranchen og kunsthåndværkerne nu er med i det samarbejde, som ikke mindst fødevareproducenterne, der tog initiativet, nu står sammen om at markedsføre under navnet – Gourmet Bornholm i samarbejde med Destination Bornholm.



H. C Andersen kom aldrig til øen, da han led af søsyge og ikke gerne sejlede, men Havfrueprisen går i år til Bornholm, der som de første i Danmark, har forstået at gastronomien er et vigtigt element for den oplevelsesturisme, der bliver mere og mere vigtig.”



Herefter blev prisen overrakt til Georg Julin som repræsentant for Gourmet Bornholm.

Skrevet af