Danske jagerfly for tæt på passagerfly

Alene i 2007 var der fire episoder, hvor jagerflyene overskred de tilladte grænser for, hvor tæt fly i luften må være på hinanden, viser Havarikommissionens rapporter.Forsvaret beklager episoderne. ”Jo tættere fly kommer på hinanden, jo større er risikoen for, at der sker noget ubehageligt. Vores mål er at minimere antallet af disse hændelser og undgå gentagelser,” siger Jimmy Beuschau, pilot og sagsbehandler i Flyvertaktisk Kommando under Forsvaret til Nyhedsavisen.Der er nøje regler for, hvor tæt to fly må være på hinanden i luften. I flere områder skal flyene være adskilt vandret af godt ni kilometer og lodret af 300 meter.

Men i flere af de seneste års sager overskred F-16-flyene, der har en tophastighed på over 2.000 km/t, disse grænser med flere kilometer og var dermed få sekunders flyvetid fra passagerflyet.Når grænserne bliver brudt, advares piloterne i passagerflyet af et computersystem, der beordrer dem til at stige eller dale.Havarikommissionen konkluderer, at sikkerheden ikke var tilsikret i ni ud af de ti episoder de seneste tre år.

Mindst én episode sidste år skyldtes ifølge Havarikommissionen langsommelig kommunikation hos luftvåbnet, der ikke nåede at få advaret jagerflyet i tide.

Skrevet af