Dansker smittet med zikavirus

Aedes-myg er smittebæreren af zikavirus, som dog også kan smitte fra menneske til menneske.

Aedes-myg er smittebæreren af zikavirus, som dog også kan smitte fra menneske til menneske.

Den første dansker har fået konstateret den frygtede zikavirus, som kan medføre fosterskader.

Det oplyser overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

Der er et udbrud af zikavirus i Syd- og Mellemamerika, og den danske patient har rejst i netop de områder. Han går til ambulant behandling på Aarhus Universitetshospital.

Han kom på sygehuset med influenzalignende symptomer, feber, hovedpine og muskelsmerter, og en undersøgelse viste tirsdag aften, at han har zikavirus. Det understreges, at patientens tilstand er god og at han ikke er indlagt.

Zikavirus smitter gennem Aedes-myg. Smitten kan gives videre fra mor til foster, eller under barnets fødsel. Der er også rapporteret enkelte tilfælde af seksuelt overført smitte, skriver dr.dk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kvinder udskyder rejser til Syd- og Mellemamerika.

Zikavirus vil ikke sprede sig som en epidemi i Danmark, vurderer Sundhedsstyrelsen. Den spreder sig lige nu i Syd- og Mellemamerika. Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at kun Canada og Chile på det amerikanske kontinent vil gå fri af virus.

For de fleste er virussen ufarlig, da den kun giver influenzalignende symptomer, men er bæreren er gravid, kan den føre til misdannelser af babyer, der fødes med for små hoveder. Det kan give hjerneskader.

Sundhedsstyrelsen råder til, at gravide i områder med zikavirus, omhyggeligt beskytter sig mod myggestik med lange ærmer, lange bukser og sokker. Samtidig er det vigtigt at sove under myggenet og smøre sig med myggemidler.

Især Brasilien er hårdt plaget af virussen. Sidste år blev der rapporteret over 2.400 tilfælde af mistanke om den neurologiske lidelse microcephalus hos nyfødte.

De brasilianske myndigheder har lanceret en plan for bekæmpelse af zikavirus inden De Olympiske Lege i Rio de Janeiro til august.