Danskere redder feriehusudlejningen

Sæsonen 2012 reddes af 110.000 flere danske overnatninger sammenlignet med sidste år. Det viser de nye tal fra Danmarks Statistik, hvor der alene i oktober var en fremgang på 32.000 i danske overnatninger.

Feriehusbranchen er presset af høje energiomkostninger og er stærkt utilfredse med, at sommerhuse ikke er med finanslovsaftalen om lavere afgifter for el-opvarmede huse, da forslaget kun gælder el-rabat for helårsboliger.

Fra januar til oktober 2012 har der været 3.4 millioner danske overnatninger i feriehuse i forhold til 3,3 millioner overnatninger i 2011, hvilket er en fremgang på 110.000 overnatninger. I oktober 2012 var stigningen på 32.000 danske overnatninger.

”Krisen har øget den indenlandske turisme, og det får feriehusudlejning glæde af,” siger Carlos Villaro Lassen, adm. direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, der repræsenterer over 90 procent af alle 38.000 feriehuse til udlejning gennem bureauer.

Den danske stigning kan dog ikke opveje faldet i udenlandske overnatninger, der skaber et samlet fald for 2012 på foreløbigt 360.000 overnatninger i forhold til sidste år, svarende til 2,4% tilbagegang i perioden januar til oktober. Faldet skyldes blandt andet, at tyskere i stigende grad holder ferie i Tyskland.

Branchen forventer at indhente noget af tilbagegangen i december, der i år er lønmodtagerjul med juleaften og nytårsaften på en mandag. Forventningen fra Feriehusudlejernes Brancheforeningen er på 500.000

overnatninger i december 2012 sammenlignet med under 400.000 overnatninger i december 2011, hvor jul og nytår faldt i weekenden.

Feriehusudlejernes Brancheforening efterlyser, at den danske kystturisme kommer ind på den politiske lystavle, fordi udlejning skaber over 10.000 fuldtidsjob hvert år. Regeringens finanslovsforslag om lavere

afgifter for el-opvarmede huse diskriminerer sommerhuse, fordi det kun gælder for helårshuse.

”Vi taler alle sammen om behovet for at brede feriesæsonen ud, men især uden for sommermånederne er el-omkostningerne en stor belastning, så derfor burde el-opvarmede feriehuse også komme på den nedsatte elafgift. Enten er der tale om en fejl fra regeringens side, eller også har de ikke tænkt sig om”, siger Carlos

Villaro Lassen.

Ifølge branchens egne beregninger vil omkostningen være begrænset til mellem 8 og 12 millioner kroner årligt, da mange sommerhuse ikke benyttes i vintermånederne.