Debat: Ferie for Alle-messen er meget ældre end som så

Af rejsejournalist Jørn Henrik Jørgensen

 

Jeg kan da godt forstå, at folkene bag Ferie for Alle næsten ikke kan få hænderne ned af lutter begejstring over en ny besøgsrekord på 66.295 gæster. Men rekord er det ikke, og det er heller ikke nr. 15 i rækken af Ferie for Alle messer.

 

Lad os tage historikken først:
Den første Ferie for Alle fandt sted i Påsken 1957 i den “gamle” Herninghal, som til lejligheden fik en midlertidig udvidelse i form af et kæmpetelt. Teltet blev i øvrigt efterfølgende en mere permanent løsning.

 

Den første udstilling tiltrak over 40.000 besøgende til en messe, som helt var helliget campingfolket og nyheder på campingområdet. Det store besøgstal gav naturligvis blod på tanden, og Ferie for Alle fortsatte i årene derefter.

 

I 1964 da de første haller var bygget ved Vardevej, var det Ferie for Alle, der indviede hallerne. Her var der for første gang tale om en kombinationsudstilling, hvor campingfolket mødte feriefolket. Rejsebranchen var rigt repræsenteret.

 

Som et led i messen var der udstilling af “kongelige streger”, idet det var lykkedes arrangørerne, at få lov til at vise daværende kronprinsesse Margrethes originale udkast til en ny mærkat for Scleroseforeningen. Ingen tvivl om at det var med til at give besøgstallet et løft. Og så er jeg ubeskeden nok til at nævne, at jeg dagen før messens åbning bragte en reportage i Musikradioens magasinprogram Dags Dato om denne camping- og rejsebranchens hidtil største satsning.

 

Resultatet var da også en rekord, som endnu ikke er slået; 127.000 gæster. Det gav ikke alene trafikkaos, men også totalt trafiksammenbrud i store dele af Jylland.
Jeg noterede i lørdagsudgaven af Jydske Tidende, hvor jeg dengang var ansat (radioen var et godt lønnet bijob), at trafikken stort set var tilsandet fra Vejle til Viborg og fra Århus til Ringkøbing. Værst ramt var “trekanten” mellem Kolding, Fredericia og Vejle, hvor der samtidig var anlægsarbejder i forbindelse med bygning af den nye Lillebæltsbro. Siden den lørdag gled ordet “trekantområdet” ind i daglig sprogbrug.

 

Men Ferie for Alle fortsatte i årene derefter, dog efterhånden med svigtende besøgstal. Flere og flere campingforhandlere fik store lagerhaller, som i Påsken blev brugt til lokale salgsudstillinger.

 

I 1972 var det foreløbig slut. Påskemessen fik året efter nyt navn; “Påske ‘73”. Jeg tillader mig at være nogenlunde præcis. Jeg lavede også i 1973 optaktsudsendelse for P3-programmet Dags Dato, så jeg var der med andre ord selv, både i 1964 og 1973.

 

Så indtrådte, hvad man vist godt kan kalde en tænkepause i Herning, som varede til 1992, hvor man genoplivede i hvert fald campingdelen af messen under navnet “Camping ‘92”.

 

Først i 1998 fandt man anledning til at finde Ferie for Alle frem igen. Resten er som bekendt historie.
Sagt på en anden måde, så var Ferie for Alle 2012 ikke nr. 15 i rækken, men nr. 30 under samme navn.

 

Og så kan det måske også af hensyn til historikken nævnes, at det antageligt var beslutningen om at neddrosle i Herning, som gav Bella blod på tanden, så vi fik en rejsemesse i hovedstadsområdet.

Skrevet af redaktionen