Debat om Europa som turistdestination

Pedro Ortún.

Pedro Ortún.

Turisme er blandt de førende socio-økonomiske aktiviteter i EU med betydelig påvirkning af vækst, beskæftigelse og social udvikling. Det totale bidrag til EUs økonomi er 9% af GDP og 10% af arbejdsstyrken.

En ud af syv virksomheder i Europas ikke-finansielle sektor er turismerelateret. Disse 3,4 millioner virksomheder betjener ofte lokalsamfundet mere end de besøgende, og de beskæftiger 15,2 millioner, hvilket svarer til 29% af servicesektoren.
Europa er den førende turistdestination i verden – en position man har haft i årtier. Europa satte rekord med  563,8 millioner internationale turistankomster i 2013, hvilket udgør en markedsandel på 52%. Finansielt indbringer den europæiske turisme 368,5 milliarder Euro årligt, hvilket svarer til 42% af den globale turismeudgift. Indenfor EU-landene indbrafte turismen 303,7 milliarder Euro.

Antallet af internationale turistankomster i EU ventes at stige med 2,1% eller 9 millioner årligt indtil 2025, sammenlignet med 2,4% i perioden 1995-2010. Det betyder, at EUs andel vil være faldende til fordel for øget vækst i udviklingslandene.

Forskellige udfordringer bekymrer turismemyndighederne og rejsebranchen i hele Europa. Det gælder strukturelle vanskeligheder, som en ældre befolkning, Euro-krisen, globalisering og stigende arbejdsløshed – især blandt unge. Samtidig søger en ny generation af digitalt sofistikerede rejsende præcist meningsfulde oplevelser, som lever op til deres interesser og bekræfter deres status. Andre vanskeligheder, som står i vejen for Europas konkurrenceevne er yderst komplekse og særdeles omfattende rammebetingelser, økonomiske og legale handicaps i form af visa og beskatning, utilstrækkelige midler til markedsføring og stigende konkurrence fra ander destinationer.

På årets World Travel Market 1.-4. november i London, vil et panel af førende turismefolk fra både den offentlige og den private sektor behandle disse udfordringer og skyde sig ind på, hvad der skal til for at vende udviklingen i Europa.

I panelet sidder Pedro Ortún, Director Tourism i EU-kommissionen; Tom Jenkins, CEO for European Tour Operators Association (ETOA); Martin Craigs, CEO for Pacific Asia Travel Association (PATA) og Eduardo Santander, CEO for European Travel Commission (ETC).

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.