‘Det er kaptajnen – er der en pilot til stede?’

På vej fra New York til Frankfurt blev styrmanden på en B747 fra Lufthansa syg – over højtaleranlægget blev der spurgt, om der mon var en pilot blandt passagererne. Det var der…

Lufthansa fly LH 403 var lettet fra Newark-lufthavnen ved New York med kurs mod Frankfurt. Nogle timer før landing blev flyets styrmand ramt af et voldsomt migræne-anfald, som gjorde, at han ikke kunne passe sit arbejde. Besætningen på Boeing 747-flyet spurgte over flyets højtalersystem, om der var en pilot blandt de 264 passagerer.

Det var der. En kaptajn, der til daglig flyver Boeing 767 fra North American Airlines – ikke at forveksles med det store ruteselskab American Airlines. North American Airlines flyver primært charterflyvninger; blandt selskabets ni fly er seks B767.

Den amerikanske kaptajn rykkede ind på styrmandens plads, hvor han formentlig bl.a. passede radioen, mens Lufthansa-kaptajnen styrede flyet ind til lufthavnen i Dublin, så styrmanden kunne komme på hospitalet.

Efter seks timer havde Lufthansa en ny besætning fremme i Dublin, som fløj 747’eren det sidste stykke til Frankfurt, oplyser Lufthansa.

Lufthansa-kaptajnen kunne have landet flyet alene, og fået hjælp fra et medlem af kabinebesætningen som f.eks. kunne gennemgå checklisterne inden landing.