Dreamlineren passer fint til Københavns Lufthavn

Norwegian blev i går første selskab som bragte en B787 til Københavns Lufthavn, hvor den blev modtaget med vandsalut af brandbiler..

Norwegian blev i går første selskab som bragte en B787 til Københavns Lufthavn, hvor den blev modtaget med vandsalut af brandbiler..

LUFTFART: Som den sidste skandinaviske hovedstadslufthavn har København nu også haft besøg af en Boeing 787 Dreamliner.

Mandag eftermiddag landede en Boeing 787 Dreamliner for første gang i Københavns Lufthavn. Norwegian har rutetræning på sine europæiske ruter med den nye type, inden den indsættes på selskabets langruter fra midten af måneden. Norwegian har indsat flyet en gang dagligt mellem København og Oslo den næste uge.

Dreamliner-landingen blev et tilløbsstykke, og flyspottere og entusiaster var mødt talstærkt op på Flyvergrillen ved Københavns Lufthavn for at se Boeings nyeste flymodel. Norwegian har bestilt otte B787 Dreamliner.

Fra 29. november indsættes flyet i fast trafik fra Københavns Lufthavn, når Norwegian starter sin første direkte langdistancerute til fra København til Fort Lauderdale i Florida to gange om ugen.

Norwegian begyndte at flyve langruter i maj i år, i første omgang fra Oslo og Stockholm til New York JFK og Bangkok. Efter selskabet fik tæv i medierne for dårlig service, giver Norwegian nu gratis vand på sine langruter, og passagererne kan betale med kontanter.

Ændringen kom efter omtale af, at 16-årig frysende dreng ikke kunne få et tæppe på flyvning fra Oslo til New York, fordi han ikke kunne betale med kreditkort. Og en kop kaffe blev fjernet fra en thailandsk kvinde, som også kun havde kontanter og intet kreditkort.

Norwegian blev kritiseret for, at passagerer i 12 timer på flyvningerne til Bangkok måtte klare sig uden mad, drikke og tæpper, fordi de ikke havde kreditkort. Den behandling af passagererne blev undskyldt af Norwegian og betegnet som ”totalt uacceptabelt.” Norwegian accepterer nu kontanter som betaling ombord på langruterne – og giver gratis vand til de rejsende.

I forbindelse med premiereflyvningen til København i går, sagde Johan Bisgaard Larsen, informationschef hos Norwegian i Danmark:

”Dagen er en milepæl i Norwegians historie. Vi har glædet os til at modtage vores første Dreamliner og er glade for, at vi nu for første gang kan præsentere flytypen i Danmark. Vi ser frem til, at vi i løbet af den næste uge kan tilbyde det moderne passagerfly på nogle af vores flyvninger mellem København og Oslo.”

Københavns Lufthavns ruteudviklingschef, Ole Wieth Christensen, tilføjede:

”787 Dreamliner er en topmoderne flytype, der passer godt til en lufthavn af vores størrelse. Så vi ser frem til, at Norwegian til november er klar med direkte flyvninger fra København til Fort Lauderdale, der ligger 45 minutters kørsel fra Miami.”

Ved ankomsten til København fik flyet en traditionel hilsen, da to af lufthavnens brandbiler lavede æresport af vand, som flyet kørte igennem på sin vej ind til gate C10. Bagefter fløj det tilbage til Oslo.

Dreamlinerens indvendige lufttryk gør, at kabinemiljøet i højere grad føles som på jorden, hvilket reducerer ”jetlag-symptomer” som hovedpine. Flyet er delvist produceret af lette kompositmaterialer og bruger 20 pct. mindre brændstof end fly af tilsvarende størrelse.

B787 har dog været præget af børnesygdomme, samtlige B787’er havde i foråret flyveforbud i over 100 dage indtil problemer med et batterisystem var fundet. Sidste måned udbrød der brand i et parkeret B787 i London Heathrow.

Norwegian har foreløbig 331 ruter til 120 destinationer i primært Europa. Selskabet havde sidste år ca. 17,7 mio. passagerer i 2012.