Dronningen åbner menneskemuseum

moesgård_2Når det nye Moesgaard Museum åbner for publikum i morgen, lørdag, får de besøgende mulighed for at stå ansigt til ansigt med menneskehedens forfædre.

Anatomisk korrekte rekonstruktioner af menneskearter tager imod på trappen i museets foyer, hvor de tæt på og igennem interaktive kikkerter kan opleves i deres oprindelige miljø.

”Museets ambition med de nye udstillinger er at fortælle historier om mennesker for mennesker og skabe kulturhistoriske udstillinger, som skal opleves med sanserne, snarere end indlæres,” siger museumsinspektør Pauline Asingh. ”Kulturhistorie bliver nemt noget for nørder og særligt fagligt interesserede. Vi vil gå en anden vej og give publikum mulighed for at komme helt tæt på både fortidens og nutidens mennesker med gode fortællinger og rum, som taler til sanserne og følelserne.”

Den 15.000 kvadratmeter store nye udstillingsbygning, tegnet af Henning Larsen Architects, rummer arkæologiske og etnografiske udstillinger, et særudstillingslokale, et studenterudstillingslokale, auditorium, møde- og konferencelokaler, cafe, museumshop og en græsklædt tagflade, hvor publikum har udsigt til hav og skov omkring herregården Moesgård.

”Vi udfordrer det eksisterende udstillingskoncept. Vi har til projektet etableret egen udstillingstegnestue. Vi har sat forskere, designere, scenografer og andre kreative sammen for i fællesskab at finde den gode historie. Det er der kommet en helt ny udstillingsoplevelse ud af,” siger Henrik Hatt, administrativ leder af afdelingen for Publikum og Udstillinger.

Den nye bygning har kostet 393 millioner kroner og er støttet af Velux Fonden, Villum Fonden, OAK Foundation Denmark, Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond. Der er også modtaget støtte fra Kulturministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet.

De nye udstillinger har kostet 70 millioner kroner og er finansieret af Nordea-fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Arbejdsmarkedets Feriefond, Det Obelske Familiefond, Bikubenfonden, Købmand Herman Sallings Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Lauritzen Fonden, KrogagerFonden, C.A.C Fonden og Meaning Making Experience. Hovedsponsor for Moesgaard Museum er Aura Energi.

Det nye Moesgaard Museum indvies i dag, fredag, af Dronning Margrethe og i morgen, lørdag, er det publikums tur til at tage det nye museum i brug.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.