E-learning gør lufthavne sikrere

X-ray Security Scanners-1-lMittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne, har startet en sikkerhedsuddannelse – Security XP.

For at leve op til kravene om flysikkerhed har Mittarfeqarfiit taget nye midler i brug. Via avanceret e-learning, der simulerer baggagescreening kan sikkerhedsfolk lære at genkende og udpege farlige genstande på få sekunder. Det kræver hundreder af timer foran skærmen, hvor man lærer at analysere de scannede objekter.

”Målet er at uddanne personale, der kan klare sig med de bedste internationalt, og det har vi nu udstyret til. Vores folk skal med mindst 80% sikkerhed kunne udpege en farlig genstand på få sekunder, og det stiller store krav til både uddannelsen og deltagerne,” siger sikkerhedschef hos Mittarfeqarfiit, Jens Chr. T. Nielsen.

Udstyret består af computerterminaler med internationalt godkendt software, der er egnet til fjernlæring. Softwaren er så realistisk, at træningstimer ved skærmen gør det ud for praktisk træning ved lufthavnenes scannere.

Security XP-uddannelsens første modul foregår i Kangerlussuaq lufthavn, men efterfølgende vil deltagerne landet over kunne logge sig på systemet og blive endnu bedre til at identificere farlige genstande. Uddannelsen indeholder også praktiske øvelser i lufthavnene, hvor deltagerne skal håndtere personer og baggage samt sikre flyvepladsen efter en række forskrifter.