EU vil forhandle nye luftfartsaftaler

eu-flag2LUFTFART: EUs medlemsstater har givet grønt lys for at EU-kommissionen skal forhandle nye luftfarts-aftaler med Emiraterne, Qatar og Tyrkiet samt lande i Sydøstasien, som presser EUs flyselskaber.

Luftfartsindustrien i EU-landene omsætter årligt for over 700 milliarder kr., men den er hårdt ramt på konkurrencen mellem navnlig Europa og Asien af den hastige fremmarch fra bl.a. Emirates, Etihad, Qatar Airways og Turkish Airlines.

Tidligere har de enkelte EU-lande typisk selv forhandlet luftfartsaftaler, nu vil EU forhandle for at opnå bedre aftaler – herunder hvor megen adgang flyselskaber fra de nævnte lande skal have til EU og vice versa.

“Når de nye aftaler er på plads, vil de forhåbentlig åbne nye forretningsmuligheder for EUs flyselskaber i form af bl.a. nye ruter,” siger EUs transportkommissær, Violeta Bulc.

Europæiske flyselskaber som Lufthansa og Air France-KLM har sammen med store flyselskaber i USA anklaget de tre store Gulf-selskaber for at modtage statsstøtte, hvilket de har benægtet.

EU ønsker bl.a. at de nye luftfartsaftaler skal resultere i fair konkurrence.

De store Gulf-selskaber frygter at EU vil sætte restriktioner for, hvor mange lufthavne de må betjene i EU-landene, skriver Reuters.