Fagforening glad for nej til Norwegian

cockpitLUFTFART: Verdens største fagforening for piloter er tilfreds med USAs transportministeriums afvisning af Norwegians ansøgning om permanent tilladelse til at flyve til USA med sit britiske datterselskab.

ALPA – Air Line Pilots Association, verdens største pilotfagforening med over 53.000 medlemmer i 31 amerikanske og canadiske flyselskaber – har ofte beskyldt Norwegian for regelshopping og social dumping. Beskyldninger, Norwegian lige så ofte har afvist.

ALPA hylder nu på sin hjemmeside USAs transportministerium for at afvise ansøgningen fra Norwegians britiske datterselskab, Norwegian Air UK (NAUK) om permanent tilladelse til at flyve fra primært London Gatwick til USA. Norwegian kan dog indtil videre flyve videre til USA på sin norske flylicens.

Hyldesten skyldes, at Norwegian, ifølge ALPA, ikke giver fair konkurrence overfor nordamerikanske flyselskaber. Norwegian ansætter, ifølge ALPA, besætningsmedlemmer i cockpit og kabine via rekrutteringsfirmaer i Singapore til en lavere løn.

ALPA bakkes op af International Federation of Air Line Pilots’ Associations (IFALPA), der har 100.000 piloter blandt sine medlemmer i 100 lande.

Formand for ALPA, Tim Canoll, siger: ”NAUK er et britisk flyselskab og dets ansættelsesstruktur for piloter og kabinepersonale er uklar.”

De to præsidentkandidater i USA, demokraternes Hillary Clinton og republikanernes Donald Trump, har opfordret USAs transportministerium til ikke at give Norwegian permanent flyvetilladelse til USA.

Norwegian startede langdistanceflyvninger i 2013 med Boeing 787 Dreamliners og beskylder ALPA for at være bange for konkurrence, men det afviste ALPA’s daværende præsident, Lee Moak, forrige år overfor standby.dk ved luftfartskonference i Belgien: ”Vi har intet imod konkurrence, men det skal ske på fair vilkår, ikke via Norwegians regelshopping. ALPA har aldrig før klaget til de amerikanske myndigheder over konkurrence, det har vi kun gjort mht. Norwegian,” sagde han.