Fagforeningsoprør blandt medarbejdere i Billund Lufthavn

Der kan være faglige aktioner på vej mod Ryanair i Billund Lufthavn, fordi lavprisselskabet ikke vil indgå danske overenskomster. Men sådanne tiltag kan få Ryanair, Billund Lufthavns største kunde, til at pakke sammen og forlade lufthavnen. Det frygter i hvert fald en del af de ansatte i Danmarks næststørste lufthavn.

 

Presseartikler med bl.a. informationer om påtænkte sanktioner fra fagforeninger som 3F og HK om, hvad de eventuelt kan og vil gøre overfor Ryanair, har flere gange været i danske medier. En mulighed kunne være en blokade af lavprisselskabet, så medarbejdere i Billund Lufthavn, organiseret i f.eks. 3F og HK, ikke må røre noget arbejde som har med Ryanair at gøre; f.eks. bagagehåndtering og passager-tjek-in.

 

Men nu, skriver TV2 Syd, har en del af Billund Lufthavns personale fået nok, eftersom de ikke ønsker at være del af disse mulige konflikter og ønsker at servicere alle lufthavnens kunder.

 

Såfremt det kommer til konflikt, som betyder at Ryanair flytter sine aktiviteter væk fra lufthavnen, vil det koste arbejdspladser i Billund Lufthavn, og ingen medarbejdere har lyst til at sige farvel til kolleger pga. fagforeningers kamplyst, hedder det i en protestskrivelse fra tre ansatte i lufthavnen.

 

Oprøret startede med en mail til alle medarbejdere i lufthavnen fredag fra de tre menige personale-repræsentanter. Allerede et par timer efter var der kommet et stort antal positive reaktioner på at undsige blokade-truslerne, og ingen medarbejdere har reageret negativt, oplyser TV2 Syd.

 

”Der er uanstændigt at fagforeningsfolk bruger os som våben og i øvrigt gambler med vores arbejdspladser i en sag som nok kun har deres egen interesse. Hvis vi som medarbejdere har sympati for deres kamp, er det en anden sag, men når det lader til at ingen i lufthavnen har lyst til at være en del af dette, så skal vi ikke tvinges ind det,” hedder det i protestmailen.

 

”Fagforeningerne kan intet stille op hvis organiserede medarbejdere vælger at bryde en blokade mod Ryanair, og således har vi mulighed for at fortsætte med at servicere Ryanair som altid. Men hvis man er medlem af 3F eller HK på det tidspunkt, hvor konflikten varsles, fanger bordet. Så skal man håndhæve blokaden, hvad enten man er enig eller ej. Derfor kan løsningen være, at vi melder os ud af fagforeningerne, hvis de ikke lytter til os, der arbejder i lufthavnen,” siger Bjarne Sørensen, trafikoperatør i lufthavnen og en af de tre initiativtagere til protesten.

Skrevet af redaktionen