Flere hotelovernatninger i Danmark

Jens Zimmer Christensen.

Jens Zimmer Christensen.

HOTELLER: Mens mange hoteller kæmper med røde tal, sælger danske hoteller flere overnatninger end nogensinde – men til lavere priser pga. stigende konkurrence. Væksten fortsætter ikke, forudser VisitDenmark.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af hotelovernatninger fra maj i fjor til maj i år steg ca. 60.000 til over 1,2 millioner. Det er det højeste antal i maj og svarer til fremgang på 5,2 procent fra maj i fjor.

”Det virker paradoksalt, at hotellerne er pressede i den aktuelle situation. Men udviklingen skyldes kombinationen af mange nye hoteller og den økonomiske krise. Indtjeningen pr. hotelværelse er i dag et godt stykke under niveauet før 2008,” siger Horesta-formand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen.

Formanden håber, at bl.a. den politiske beslutning om at hæve momsafløftningen for erhvervsovernatninger fra 50 til 75 pct. vil få effekt på hotellernes økonomi.

Med overnatningstallet for maj, kan regnskabet gøres op for foråret 2013.

Samlet var der 68.000 flere overnatninger på danske hoteller i perioden marts-maj i år end i samme periode i fjor. Det svarer til at en fremgang på 2,4 procent.

Den positive udvikling skyldes primært ferieturisterne, og det er en del af forklaringen på, at hotellernes indtjening har svært ved at følge med udviklingen i overnatningstallene.

”Ferieturister ofrer typisk mindre på en overnatning end erhvervsturisterne. Samtidig bor flere på samme værelse. Det gør erhvervsturisten stort set aldrig,” siger Jens Zimmer Christensen.

I dette forår steg antallet af ferieturister 7,3 pct., mens der var tilbagegang for erhvervsturister på 1,8 pct.

Især udenlandske turister har skabt fremgang. Antallet af udenlandske overnatninger voksede 4 pct., mens de danske steg 1 pct.

Regionalt havde Sjælland største procentvise fremgang i foråret. Her steg antallet af overnatninger 6,5 pct. Der var også vækst i de øvrige regioner, men mere beskedne fremgange på mellem 0,9 og 2,6 pct.

VisitDenmark noterer om de nyeste overnatningstal:

De udenlandske turister stod for 5,4 pct. flere overnatninger i maj 2013 sammenlignet med samme måned året før. Det viser de nye overnatningstal fra Danmarks Statistik. Meget tyder dog på, at væksten ikke fortsætter.

Mens de danske overnatninger faldt 4,1 pct. eller 100.468 overnatninger i maj, steg de udenlandske overnatninger 5,4 pct. eller 102.473 overnatninger, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Således endte maj samlet med nulvækst.

”Der er vækstrater fra stort set alle de vigtige udenlandske markeder i maj. Væksten i de udenlandske overnatninger betyder, at niveauet for maj holdes på trods af et fald i de danske overnatninger,” siger viceadm. direktør i VisitDenmark, Lars Erik Jønsson.

Der er vækst fra en række udenlandske markeder, især de tyske (3,2 pct.), norske (9,1), hollandske (16,8) og britiske (21,4) overnatninger, som trækker det samlede resultat for måneden op.

Hvad angår fjernmarkederne, siger VisitDenmark, er der stadig høje vækstrater for bl.a. Kina (42,5 pct.), Rusland (23,9 pct.) og Australien (23,5 pct.).

Maj har rettet op på de negative tal fra april, og årets første fem måneder har budt på stigning i udenlandske overnatninger på 0,8 pct. i forhold til samme periode sidste år. Selv om der er vækst fra det tyske marked i maj, er de tyske overnatninger samlet gået tilbage med 1,9 pct. i januar-maj sammenlignet med året før. Norge har ligeledes haft fald på 3,4 pct. i årets fem måneder.

”Der er en risiko for, at væksten ikke holder sommeren over, og at 2013 kommer til at ende under 2012-niveau. Vi ved, at der er en tendens til, at man booker sin rejse senere, og derfor kan vi håbe, at bookinger i sidste øjeblik kan trække resultatet for sommeren op,” siger Lars Erik Jønsson.

Forventningerne til sommeren afhænger især af udviklingen på det tyske, svenske og norske marked, der samlet står for over 80 pct. af de udenlandske overnatninger i Danmark.

De udenlandske overnatninger udgør cirka halvdelen af det samlede antal overnatninger i Danmark, mens danskerne står for den anden halvdel.