Flygtninge tager taxa over Øresundsbron

Foto: Fokus Øresund.

Foto: Fokus Øresund.

Øresundsbron har længe været flygtningenes naturlige vej til Sverige, men når flygtninge uden ID nu stoppes ved togstationen ved Københavns Lufthavn, er flugtvejen lagt om for mange.

Svensk politi ser en tydelig effekt af ID-kravet som trådte i kraft mandag den 4. januar – ikke mindst på Hyllie station i Malmö.

”Vi mærkede det straks”, siger Ewa-Gun Westford, svensk politis pressetalsperson i syd, til pressebureauet TT. Kun seks flygtninge blev modtaget af politiet på Hyllie station onsdag for at blive registreret som asylsøgende hos Migrationsverket, et antal, som kan sammenlignes med at hundreder ankom dagligt i efteråret. I princippet kommer stort set alle asylsøgende nu især med færger til Trelleborg i stedet for via Øresundsbron.

”48 af 58 flygtninge kom den vej i onsdags”, siger Ewa-Gun Westford.

Men nu vækker en ny tendens på Øresundsforbindelsen politiets opmærksomhed. Ved brofæstet har svensk politi fået mistanke om, at flere taxaer med flygtninge kører af broen: ”Efter at være fundet ved grænsekontrollerne på Lernacken et stykke tid, kan vi nu se en sådan forandring”, siger Ewa-Gun Westford.

Det er en type taxakørsel, som kan ende med en anklage om menneskesmugling for taxachaufføren, men det beror på efterforskningen af hver enkelt sag. Kravet om ID-kontrol gælder ikke for taxachauffører, som åbner bildøren for en flygtning i København. Transportørsansvaret gælder altså ikke.

Der foreligger ikke noget konkret om taxachauffører er blevet mistænkt for menneskesmugling, men politiet vil have øget opmærksomhed på taxaerne fremover.