Fransk millionbøde til Ryanair

ryanairEn fransk domstol har dømt Ryanair til at betale en rekordhøj erstatning for at ansætte personale i Marseille på irske kontrakter.

Lavprisselskabet skal betale 1,5 millioner kroner i bøde og knap 75 millioner kroner i erstatning til personalet.

Det er socialmyndigheder, arbejdsløshedskasser, pensionskasser og fagforeninger i Frankrig, som i fællesskab har anlagt sagen for 127 medarbejdere, der arbejdede i lufthavnen i Marseille på lempelige irske kontrakter for at undgå at leve op til fransk lovgivning, skriver dr.dk.

De irske kontrakter betød for eksempel, at Ryanair hverken har betalt social- eller pensionsbidrag, har underbetalt de ansatte og har det presset piloter og kabinepersonale. Stewardesserne blev for eksempel  kun betalt fra det øjeblik, hjulene begyndte at rulle, mens en del af piloterne ikke fik syge- og feriepenge og måtte købe egne uniformer.

Sideløbende har Ryanair slået hårdt ned på medarbejdere, der har forsøgt at organisere kolleger i en fagforening, og der har været forbud mod at udtale sig om arbejdsforholdene.

Også lavprisselskaberne easyJet og Cityjet er idømt bøder for at omgå fransk social- og arbejdsmarkedslovgivning, men erstatningen på knap 75 millioner kroner er en rekord, som ifølge avisen Le Figaro vil trække spor i branchen.

Ryanair har ladet forstå, at man vil appellere afgørelsen.