Grønt lys for BA-AA-Iberia samarbejde

Det er sket omkring 14 år efter British Airways og American Airlines første gang søgte om en lignende aftale, men blev afvist. Godkendelsen fra US Department of Transport gør det muligt for de tre flyselskaber i fællesskab at fastlægge priser, sælge billetter og samordne fartplaner i deres Oneworld alliance og er hermed fritaget for den amerikanske antitrust-lovgivning.

 

Afgørelsen kommer ovenpå sidste uges godkendelse fra EU og efter to tidligere afslag fra myndighederne. Separat har DoT også ladet godkendelsen omfatte Oneworld-medlemmerne Finnair og Royal Jordanian.

 

Willie Walsh, CEO for British Airways beskriver beslutningen som en ’fantastisk nyhed’:

 

“Det er en stor dag for alle tre selskaber og for Oneworld-alliancen. Vi har ventet 14 år for at sikre vores passagerer fordelene ved samarbejdet på de transatlantiske ruter og opnå det samme niveau som de øvrige store alliancer”.

 

Virgin Atlantics sir Richard Branson betegner DoTs beslutning som et ’monster monopol’, og siger, at myndighederne har valgt at sætte flyselskabernes interesser højere end flypassagerernes.

 

De tre flyselskaber ventes at starte det transatlantiske samarbejde til efteråret på ruter mellem EU og USA, Mexico og Canada, men skal til gengæld opgive en række slots på London Heathrow.

Skrevet af Flemming Juul