Grænsekontrol kan fortsætte

lande grænseHvis der er huller i EUs ydre grænsekontrol, så må landene opretholde midlertidig kontrol ved deres egne grænser. Det er en af konklusionerne fra EU-topmødet, hvor EU-lederne diskuterede migration med fokus på illegale migranter.

Danmark er blandt de lande, som har indført grænsekontrol, selv om det går imod tankerne om åbne grænser i Schengen-landene. Det danske ønske om forlænget grænsekontrol har mødt modvilje i EU-Kommissionen. Men nu får Danmark og andre lande med ønske om forlænget kontrol ved nationale grænser et rygstød.

”Landene bekræftede, at de har et mål om at vende tilbage til Schengen, men også, at det mål skal justeres efter situationen ved de ydre grænser”, siger en højtstående embedsmand og tilføjer: ”Der skal være styr på de ydre grænser, for at man kan løfte kontrollen ved de indre grænser”.

Formelt er det EU-Kommissionen, som skal give de enkelte lande lov til at forlænge den midlertidige grænsekontrol, men nu får kommissionen altså et klart signal fra de 28 stats- og regeringsledere. Og det er vigtigt for Danmark og andre lande, der ønsker at kontrol ved de nationale grænser, siger en anden EU-diplomat.

Ud over Danmark ønsker Norge, Sverige, Tyskland og Østrig at opretholde midlertidig grænsekontrol. EU-Kommissionen har kun givet tilladelse til grænsekontrol frem til 12. november, men den bør forlænges yderligere, skriver landene i et brev til EU-Kommissionen, som det norske nyhedsbureau NTB har set.

Samtidig henviser de fem lande til, at flygtninge har begået terrorangreb i Europa det seneste år. De nævner ifølge NTB terrorangrebene i Paris i november 2015, terrorangrebet i Bruxelles i marts samt to angreb udført af flygtninge i Tyskland denne sommer.

”Det har vist, at terrorgrupper sandsynligvis forsøger at udnytte svagheder i grænsekontrollerne”, hedder det i brevet, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg ifølge NTB har underskrevet på Danmarks vegne.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.