Grøften i Tivoli skal have ny ejer

Poul Eriksen.

Poul Eriksen.

Den over 140 år gamle restaurant skal have ny ejer. 70-årige Poul Eriksen, der har haft ansvaret i 20 år, stopper ved årets udgang. Tivoli vil ikke selv drive Grøften, så nu går jagten ind på at finde en erfaren restauratør, som vil værne om traditionerne i det berømte spisested.

Grøften er en af Danmarks mest kendte restauranter, bl.a. takket være restauratør Poul Eriksen, der har stået i spidsen for et stort hold af kokke, smørebrødsjomfruer og tjenere.

Den lave beliggenhed gav i sin tid gav Teatercaféen kælenavnet Grøften. Restauranten åbnede i 1874 og er ifølge Tivoli den måske største á la carte restaurant i Danmark, målt på omsætning – sidste år var den 79 mio. kr. Der blev bl.a. solgt et tons friskpillede rejer og 30 tons skipperlabskovs.

Grøften har også været centrum for mange hændelser. Simon Spies havde her en række eskapader, Mogens Glistrup nedskrev Fremskridtspartiets vedtægter på en papirserviet i Grøften. Det var også i Grøften, at Morten Messerschmidt fik skæld ud for at strække sin arm uheldigt, og byggematadoren Kurt Thorsen blev engang anholdt uden for Grøften for skattesvig.

Grøften har alle dage været magnet blandt kendte danskere – det stammer tilbage fra 1900-tallet. Dengang var Tivolis tidligere ballonskipper, Lauritz Johansen, chef i Grøften. Derfor luftballonerne, der pryder spisestedet.

På Tivolis åbningsdag er det fortsat tradition at kendte politikere, skuespillere og erhvervsfolk spiser frokost i Grøften. Også de vil gerne sidde tæt på bl.a. Se & Hørs og Billed-Bladets borde.

Den nu afgående restauratør Poul Eriksen blev for 40 år siden ansat til at åbne og bestyre A Hereford Beefstouw i Tivolis bygning ved hovedindgangen. Efter 17 år tilbød Tivolis daværende direktør, Niels-Jørgen Kaiser, ham i 1992 at overtage restaurant Italia i Tivoli, og da Grøften fire år senere blev ledig blev han tilbudt også at overtage den.

Poul Eriksen, der stopper med udgangen af året, siger: ”Det er med stort vemod, jeg skal sige farvel til de gode gæster, det loyale personale og det til tider hektiske, men altid sjove liv i Grøften. Jeg har nydt de 20 år og giver nu ansvaret videre i sikker forvisning om, at Grøften aldrig har været i bedre form.”

Tivolis historiker Ellen Dahl siger: ”Poul Eriksen forstod betydningen af at holde fast i Grøftens karakter og samtidig tilføre sine egne ideer, da han overtog forretningen i 1997. Han holdt fast i gammeldags smørrebrød og labskovs, men der kom også retter med parmesan og ruccola på aftenkortet.”

Poul Eriksens er uddannet kok og tjener fra hotellerne Imperial og d’Angleterre. Han har merkonomuddannelser i marketing og regnskabsvæsen fra Købmandsskolen.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.