Gymnasieelever ødelægger danskerne gode ry som turister

Ejvind Olesen

FREDAGSKLUMMEN: Det er så let at blive forarget over ungdommens opførsel, men nogle gange er det mere berettiget end andre. Uge 7 er ved at ødelægge danske turisters omdømme i flere lande. Hvis arrangørerne, som ikke er professionelle i rejsebranchen, får røde ører, er det velfortjent.

Af Ejvind Olesen 

Det er netop i år 50 år siden jeg i en to årig periode stod for salget i det daværende Ungdommens Rejsebureau på Kultorvet i København, ejet af Dansk Vandrelaug.

Vel var både Tjæreborg og ikke mindst Spies ved at få tag i de unge, når de skulle på ferie, men det var dog først og fremmest hos os, de mødtes, rejste og festede. Vel at mærke hvis de var under 30 år – ellers skulle der gives dispensation til de lidt ældre.

Naturligvis var tiden en anden, men ungdommen dengang var formentlig lige så meget oppe på mærkerne som nu, men de – og ikke mindst deres forældre – vidste, hvordan man skal opføre sig, når man er gæst i et fremmed land.

Ofte har jeg til mine børnebørns store munterhed berettet om, at to unge af det modsatte køn ikke måtte dele værelse på rejsen, med mindre der lå en skriftlig tilladelse fra begge hold forældre. Det skulle vi kontrollere i bureauet.

I dag har jeg ikke indtryk af, at der er antydning af kontrol med noget som helst, hvad enten gymnasieleverne i uge 7 skal på skiferie i Frankrig og Østrig eller på ”oplevelsesferie” i Prag. Hvem sagde Sunny Beach? Ingen direktiver fra salgsfirmaet, ingen ledere, ingen kontrol overhovedet.

Busserne stoppes på stribe af politiet, inden de når at kommer af sted, og chaufførerne sættes fra bestillingen på grund af brud på hviletidsbestemmelserne. Hoteller raseres. Druk, overfald og knivstikkeri og hærværk, som får hotelejer til at koge helt over og sige ”aldrig mere danske turister”.  En hotelchef fra Østrig ringede om hjælp fra den østrigske ambassade i København.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) griber ind med bemærkningen: ”Jeg synes, det er pinligt. Det hører ingen steder hjemme.”

Sundhedsordfører Liselot Blixt fra Dansk Folkeparti mener, at rejserne vidner om en syg dansk drukkultur blandt de unge. ”Man kan ikke forbyde de unge at drikke. Det er heller ikke vejen frem. Jeg mener, det er høj grad er forældrenes ansvar, ” siger hun.

I Bad Gastein raserede 200 unge danskere hotellet. Ødelagde inventar, kylede rundt med brandsprøjter, åbnede for vandhaner, som betød vandskader over hele huset. Terror som man ikke troede det muligt.

Prag er noget helt for sig. Et stort glas godt skummende fadøl til fem-seks kroner. ”Hvad skal vi med seværdighederne, dem har vi set. Nu skal vi feste.” Sådan er signalet for en meget stor del af de 15.000 gymnasielever, som i denne uge har været i Prag. Billigrejse, sultne hoteller, billig sprut. Kan det være bedre?

”Rejsemægleren” s indehaver, Kristian Aksel Nielsen, siger til BT: ”Jeg har ingen kommentarer lige nu.”

Vi hopper igen 50 år tilbage. I samme hus på Kultorvet havde vi også Skolerejser. For os alle var det et krav, at der altid skulle en ansvarlig leder med. For at modvirke alt det, der netop sker i disse dage. Også for at vi fortsat kunne have et godt samarbejde med vore hoteller rundt om i Europa.

Den udvikling har Rejsemægleren måske helt glemt. Kristian Aksel Nielsen bør have røde ører. Og dem kan han passende pleje, mens forældrene tager sig af gymnasieleverne.

Måske kunne begge parter så påtage sig noget mere ansvar næste år.

Jeg tillader mig at tvivle.

God weekend.