Her kommer julemanden fra

Ikke alle ved, at julemanden stammer fra Tyrkiet, men det er ganske vist! Han stammer fra den gamle by Myra, som nu kaldes Demre.

Julemanden, der flere steder i verden er kendt som Santa Claus, boede i Myra fra år 270 til 343, og blev kanoniseret for sin evne til at helbrede syge. Ønsker man at besøge julemandens hjemby, er det enkleste at flyve til Antalya. Byen Demre ligger ved middelhavskysten, 140 kilometer vest for den populære charterdestination Antalya.

Ingen ved præcist, hvornår Myra blev grundlagt, men arkæologiske undersøgelser på stedet indikerer, at den har eksisteret op mod 1000 år fkr.  Byen var i gang med sin guldalder i år 100-200 ekr., men blev ødelagt af jordskælv i år 141. Myra blev genopført og flere af de antikke bygningsværker findes stadig på stedet.

Under Theodosius II (408-450 ekr.), blev Myra hovedby i Lykien og mål for pilgrimsrejser på grund af, at der gik rygter om helbredende kraft på stedet. Kraften var en følge af, at Santa Claus – St. Nicholas – havde levet og helbredt syge her.