Her skinner solen mest i Danmark

laesoe_0Nye tal fra DMI afslører, hvilke af landets 98 kommuner, der har mest sol, hvor det er varmest og hvor, der falder mest nedbør.

Vil man holde ferie i Danmark og være nogenlunde sikker på sol og tørvejr, skal man tage til Læsø med sol 1.951 timer om året, mens landets sol-fattigste kommune Ikast-Brande må nøjes med 1.581 timer.

Seniorklimatolog John Cappelen, som har skrevet rapporten sammen med Mikael Scharling, siger til BT: ”Læsø ligger i Nordjylland, som ligger i læ af de norske fjelde. Det gør, at der kan være sol her, mens der er skyer i resten af landet. En anden forklaring er, at øer ikke danner så meget nedbør om sommeren fordi de er for små. Og så ligger den jo også ved Jyllands østkyst, hvor luften normalt kommer fra vest og bliver udtørret på vej mod øst”.

De midtjyske kommuner har mindst sol og mest nedbør. Her er det den jyske højderyg, der gør, at der dannes flere skyer her: ”Når vejret fortrinsvis kommer fra vest, løber det op ad den midtjyske højderyg, og derved vil der dannes skyer midt i Jylland”. Af samme grund er Herning det sted i Danmark, der falder mest regn, mens Samsø har det tørreste klima.

Når det kommer til temperaturer, er det varmest på Frederiksberg, mens Randers har det køligste vejr.

”Frederiksberg ligger omkranset af en stor by og ikke ved havet, mens Randers har dale og fordampning fra Gudenåen tager energi”, forklarer han.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.