Hurtigere adgang til USA

USA grænsekontrol

Chefen for Customer Border Protection i Chicagos O’Hare-lufthavn, Brian Bell, til venstre, med kolleger på Pow Wow.

REJSENDE: Fra næste uge kan indehavere af ESTA-tilladelse bruge selvbetjenings-automater ved indrejse i USA i flere lufthavne. Hidtil har muligheden været forbeholdt amerikanske og canadiske statsborgere.
 
 Chicago, standby.dk
Fra næste uge kan passagerer med ESTA-tilladelse bruge selvbetjeningsautomater for indrejse til USA i lufthavnene i bl.a. Chicago (O’Hare), Dallas, Miami og New York JFK.

ESTA – Electronic System for Travel Authorization – er den elektroniske forhåndsgodkendelse for rejse til USA, som bl.a. nordiske statsborgere har mulighed for at få. Prisen er 14 dollars og ESTAen gælder i to år.

32 amerikanske lufthavne har i dag internationale flyruter, hvor passagerer skal kontrolleres af pasbetjente fra CBP (U.S. Customs and Border Protection).

USA har i nogen tid haft sit såkaldte APC-program, Automated Passport Control, hvor amerikanske statsborgere ved selvbetjeningsautomater i ankomstområdet selv skal scanne deres pas inden, de går til pasbetjenten, som kontrollerer oplysningerne og derefter lukker dem ind.

Men nu udvides brugen af APC til også at omfatte indehavere af en ESTA for indrejse i USA.

Paa den store fagmesse for rejsebranchen, Pow Wow, der sluttede i går i Chicago, sagde chefen for Customer Border Protection i Chicagos O’Hare-lufthavn, Brian Bell, i går til standby.dk:
“USA begyndte som forsøg at tillade brug af APC for udenlandske gæster i lufthavnen i Orlando, som er den med flest udenlandske ankomster. Her i Chicago er fordelingen af ankommende passagerer ca. fifty-fifty mellem amerikanske statsborgere og udlændinge. Fra næste uge kan indehavere af en ESTA-tilladelse også bruge vores selvbetjeningsautomater ved indrejse til USA via Chicago.”

Det gælder både vedrørende scanning af pas, fingeraftryk, foto og besvarelse af automatens spørgsmål.

“Ved også at give indehavere af ESTA-tilladelse mulighed for at bruge APC-automaterne forventer vi meget kortere ventetid ved indrejse til USA. Dermed kan mine betjente få lov at være betjente og skal ikke bruge tid på administrative opgaver som at scanne pas, tage fingeraftryk osv.,” sagde chief Brian Bell til standby.dk.

På en gennemsnitsdag sidste år kontrollerede USAs pasbetjente lige over 280.000 ankommende udenlandske flypassagerer og besætningsmedlemmer. U.S. Customs and Border Protection har 60.000 medarbejdere på to ben – hertil kommer 1.500 hunde og 250 heste.