Kreditkort er pengemaskiner for bankerne

Halvdelen af danskere har ud over Dankortet et internationalt betalingskort som for eksempel MasterCard.

 

Men det er langt fra gratis at betale med de internationale kreditkort. Hver gang en dansk forbruger svinger sit kort, koster det butikken et gebyr på 0,75 procent af købssummen.

 

Et køb på 1.000 kroner koster butikken et gebyr på 7,50 krone. Mens et tilsvarende køb med Dankort gennemsnitligt koster butikken omkring 40 øre.

 

”Som reglerne er i dag, får alle lov til at betale for de skjulte kreditkortgebyrer. Også de, der betaler kontant eller med Dankort. Så vi bidrager alle til at finansiere de forsikringer og kreditordninger, der er ekstra goder for brugerne af de internationale kreditkort," siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådet og tilføjer:

 

"Reglerne er en ren pengemaskine for bankerne. Samtidig kan udviklingen være med til at underminere det langt billigere Dankort. Derfor har vi et problem med lovgivningen, som den ser ud i dag.”

 

Dansk lovgivning forbyder, at kreditkortgebyrerne betales direkte af de, der bruger kortene. I stedet overvæltes gebyret på de almindelige priser i butikken.

 

”Detailhandlen er utilfreds med den danske særregel. Det er meget mere gennemsigtigt, hvis de, der bruger de internationale kreditkort, også betaler udgiften til dem,” siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.

Skrevet af Henrik Baumgarten