Kronprins og stjernearkitekt åbner museum

Stjernearkitekt Bjarke Ingels, kulturminister Mette Bock og kronprins Frederik foran det underjordiske museum i klitterne.

Med 250 indbudte gæster fra flere lande blev det nye museum Tirpitz indviet torsdag. Blandt gæsterne var arkitekt Bjarke Ingels og kronprins Frederik, mens kulturminister Mette Bock forestod selve indvielsen.

Museet er tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group – og er nu forbundet med Tirpitz-bunkeren fra 2. Verdenskrig.

En stor del af det nye museum er skjult under jorden i det vestjyske klitlandskab.

Tirpitz udvider den eksisterende bunker fra 2. Verdenskrig med en ny, 2.500 kvadratmeter stor bygning med tre permanente udstillinger. Museet er en portal til den skatkiste af historier fra 2. Verdenskrig, som ligger på den jyske vestkyst. Her vidner resterne af talrige bunkere om Vestkystens fortid som en del af Nazi-Tysklands forsvarslinje mod vest. Ud over udstillingen om 2. Verdenskrig er der to andre faste udstillinger om henholdsvis rav og 20.000 års historie på den jyske vestkyst.

Museet udmærker sig ved sine svævende betontage, der kun hviler på de ydre vægge og ikke har støttepiller i museets indre plads. Her dominerer i stedet kæmpestore glasfacader og partier i stål.

Oven på de svævende betontage er naturen genetableret. Sandet fra klitterne er kørt tilbage på tagene og beplantet med marehalm, så Tirpitz falder i ét med naturen.

Byggeriet er finansieret med en stor donation fra A.P. Møller Fonden og støtte fra Varde Kommune.

Byggeriet krævede 10.560 ton beton og 600 ton armeringer i jern. Alle synlige vægge og lofter af beton er støbt på stedet

Udstillingerne er støttet af: A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden, Augustinus Fonden og Varde Kommune, der forventer cirka 100.000 gæster om året.

Tirpitz ligger mellem Blåvand og Ho på den jyske vestkyst og på grænsen til Vadehavet, der er en Unesco verdensarv.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.