Kropsscannere i Aalborg Lufthavn

scanner aalborg lufthavnFLYSIKKERHED: Aalborg Lufthavn har haft en passagerscanner på prøve; den beholder lufthavnen og køber yderligere en – Billund Lufthavn klarer sig i første omgang uden. Hverken lufthavnene i Billund eller Aalborg har haft klager over ”gramseri” i sikkerhedskontrollen.

Københavns Lufthavn får fra næste månedsskifte 24 kropsscannere, der principielt afløser behovet for at sikkerhedsvagterne med hænderne visiterer passagerer.

Også Aalborg Lufthavn er fra 1. september klar med to kropsscannere. Danmarks tredjestørste lufthavn har siden maj haft en sådan på prøve. Resultatet var så godt, at man køber endnu en til 1,3 mio. kr., oplyser lufthavnens sikkerhedschef, Søren Bjerg, til standby.dk

”I vores scanner – der bl.a. kendes fra lufthavnen i Amsterdam – skal den rejsende blot løfte armene, hvorefter scanneren på 1½ sekund snurrer rundt om passageren,” siger Søren Bjerg.

På de store rejsedage passerer op mod 3.000 passagerer sikkerhedskontrollen i Aalborg Lufthavn.

”Passagerscannerne kommer, fordi EU fra 1. september skærper krav til afsløring af sprængstof hos de rejsende. Det kan scannerne afsløre. Nogle lufthavne har valgt scannere, andre bruger såkaldte sniffer-systemer. Kravet fra EU kommer efter hændelser, hvor der blev afsløret forsøg på at smugle sprængstof forbi sikkerhedskontrollen i lufthavne. Sniffer-systemer kan nu indbygges i de detektorer, de rejsende passerer i sikkerhedskontrollen,” siger Søren Bjerg og tilføjer: ”Aalborg Lufthavn ønsker den nyeste teknologi på området, derfor vælger vi scannere.”

Til den nuværende problematik i Københavns Lufthavn om klager over fór nærgående håndvisiteringer af navnlig kvindelige rejsende, siger sikkerhedschef i Aalborg Lufthavn, Søren Bjerg, at lufthavnen ikke har haft klager over begramsning: ”Det har vi ikke, men manuelle undersøgelser balancerer på en knivsæg, hvornår er det grams? For man går tæt på den rejsende. Men det er politik i Danmark, at vi i lufthavnene skal skilte med muligheden for at blive visiteret af person af samme køn. Det skal ske flere steder, så passageren ved det. Det gør vi også i Aalborg Lufthavn – men mon ikke det bliver krav, at manuelle undersøgelser kun må ske fra lufthavnsvagt af samme køn,” siger Søren Bjerg, der har 40 medarbejdere i sin sikkerhedsafdeling.

Danmarks næststørste lufthavn har ikke planer om kropsscannere, siger lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen til standby.dk – til gengæld er lufthavnen fra 1. september klar med sniffer-systemer til rejsende, der tages ud til nærmere eftersyn.

Lufthavnsdirektøren har ikke hørt om klager om gramseri i Billunds sikkerhedskontrol: ”Men vi har også klar politik om, at sikkerhedsvagten skal spørge en f.eks. kvindelig rejsende, om hun hellere vil undersøges af en kvinde blandt vores sikkerhedsvagter – den rejsende skal ikke selv bede om dette. Derfor har vi både mænd og kvinder i vores sikkerhedskontrol, og er en kvindelig sikkerhedsvagt midlertidigt optaget, får den rejsende kvinde at vide, at hun lige skal vente lidt.”