Krydstogter giver travlhed på hospitaler

københavn krydstogt dfdsCRUISE: Dagligt kommer flere tusinde krydstogtgæster og besætningsmedlemmer til København – og ved næsten alle anløb har en eller flere brug for hjælp på danske hospitaler, herunder privathospitaler.

”Der er ingen statistik for, hvor mange krydstogtpassagerer og besætningsmedlemmer, der skal forbi et hospital efter ankomst til havnen,” siger krydstogtchef Arnt Møller Pedersen fra Copenhagen Malmö Port (CMP), ansvarlig for afvikling af krydstogttrafikken i København, til standby.dk

”Men en del af passagererne er jo i den ældre ende – og det sker, at f.eks. passagerer dør på skibene. Så bliver den afdøde typisk opbevaret i et særligt kølerum indtil skibet er i havn, og vi kan få en kiste ombord og sørge for, at afdøde bliver sendt hjem til sine pårørende,” siger Arnt Møller Pedersen.

Krydstogtskibene betjenes af mægler-virksomheder, de såkaldte brokere, der klarer meget af det praktiske. En af mæglerne, Blue Water Shipping, oplyser til standby.dk, at næsten ved alle krydstogtanløb i København har en eller flere passagerer og besætningsmedlemmer behov for at komme på hospitalet.

Krydstogtskibenes minihospitaler med læger, sygeplejersker, fysioterapeuter osv. klarer mindre skader. Men andre gange er der behov for at få patienten på hospital. Er det akut, kan f.eks. en redningshelikopter sendes til skibet og flyve patienten til hospitalet.

Fra Aleris-Hamlet Hospitaler i København siger salgschef Mette Brogaard til standby.dk: ”For tre år siden blev Aleris-Hamlet en del af krydstogtnetværket Cruise Copenhagen. Her præsenterede vi vores ydelser, som en såkaldt full supply behandlingsløsning. Efterfølgende har vi indgået samarbejdsaftaler med flere af krydstogt-brokerne i København.”

Aleris-Hamlet Hospitaler kan foretage størstedelen af de krævede behandlinger på den dag, krydstogtskibet ligger i Københavns Havn.

Opstår der en situationen på skibet undervejs til København, sendes typisk mail via brokeren til Aleris-Hamlets cruise-koordinatorer, der så bekræfter, at hospitalet kan klare opgaven, når skibet kommer til kaj.

På årsbasis behandler/ekspederer privathospitalet flere hundrede patienter fra krydstogtskibene.

”Det er typisk småskader, hvor der kan være brug for en speciallæge, som skibslægen ikke kan klare. Men faktisk er et af de større områder tandskader, en mistet plombe, en brækket tand osv. Tandskader udgør ca. en tredjedel af de sager, vi får fra krydstogtselskaberne – og 90 pct. af patienterne er besætningsmedlemmer,” siger Mette Brogaard og tilføjer: ”Besætningen er forsikret af krydstogtselskabet, der sørger for, at de kommer ud til os. Her klarer vi opgaven med det samme, hvorefter de kan returnere til skibet. 98 pct. af de områder, vi behandler for krydstogtselskaberne, er sager, hvor passageren og besætningsmedlemmet kan sejle videre samme dag.”

Københavns Havn forventer i år 740.000 krydstogtpassagerer – næste år står tallet til at stige med 110.000.