Kun få booker strandnært feriecenter med badeland

Fyrklit Feriecenter.

Fyrklit Feriecenter.

Med placering i klitterne 150 meter fra strand og Vesterhav, samt med udsigt over havet var Fyrklit Hotel og Feriecenter et prestigeprojekt for dansk kystturisme, da det blev indviet af dronning Margrethe i 1976.

Men selv med et nyt udendørs og indendørs badeland fra 1990’erne, har de seneste 15 år ikke givet overskud, fortæller formand for ejerforeningen Ingemann Brixhuus til bt.dk.

”Siden slutningen af 90’erne har driften givet underskud. Vi har haft faldende belægningsprocent i mange år, og når det kniber med økonomien, kniber det også med at forny sig, og så bliver det sværere at tiltrække nye kunder”, siger han.

Problemerne for Fyrklit skaber ny debat om, hvorvidt regeringen gambler med de uspolerede danske kyster i sit forsøg på at skabe vækst i Vandkantsdanmark. Regeringen har givet dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til 10 ambitiøse forsøgsprojekter. Nye strandhoteller og badelande forventes at give op mod 1,7 millioner ekstra turister til de danske kyster.

Men førende forskere i turisme kritiserer regeringen for at ignorere forskningens konklusioner, der viser, at turisterne efterspørger uberørt kystnatur og ikke badelande.

Anne-Mette Hjalager, professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, siger, at Fyrklit bekræfter de bange anelser: ”Der er ikke et marked for det. Min frygt er, at vi ender med en række tomme ejerlejligheder, feriehuse og badelande, som vil dominere landskabet”.

VisitDenmarks analyse ’Kyst og naturturisme i Danmark’, viser også, at det netop er strandene, kysterne og havet, der er den største motivation for at feriere i Danmark.

Ingemann Brixhuus fra Fyrklit Hotel og Feriecenter, tror, at de andre badelandsprojekter får svært ved at finde investorer.