Lad erhvervsturisme skabe danske job

Den internationale mødeturisme er i kraftig vækst, men Danmark har i modsætning til nabolandene mistet markedsandele ikke mindst på grund af ulige konkurrencevilkår. Det bør Finanslov 2011 ændre på, skriver Dansk Erhverv..

Virksomheder kan i hovedreglen fratrække momsen på indkøbte varer og tjenester, men som det eneste land i Nordvesteuropa kan man i Danmark kun få lov til at fratrække 1/4 af momsen. Alene den forskel gør danske hotel- og restaurantydelser 19% dyrere end hos konkurrenterne. Derfor vælger stadig flere udenlandske mødearrangører, men også danske virksomheder og det offentlige vælger at lægge møderne i lande, hvor de får hele momsen retur.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 13% af de danske virksomheder allerede har flyttet deres køb af hotel- og konferenceydelser helt eller delvist til udlandet, bl.a. Sverige og Tyskland, og 31% overvejer at følge efter.

”Særskatten på erhvervslivets køb af hotel- og restaurantydelser skal væk. Det er ulige konkurrence ikke bare i forhold til udlandet, men også forskelsbehandling i forhold til alle øvrige brancher i Danmark. Til gengæld vil lige konkurrence skabe tusindvis af nye job i mødeindustrien over hele landet,” fastslår Katia K. Østergaard, direktør i Dansk Erhverv.

”Hvis ikke Danmark handler nu, fortsætter vi med at tabe konkurrencekraft og vigtige eksportindtægter. Det næste skridt er at sikre bedre rammebetingelser for vækst. Ved at styrke mødeindustriens konkurrencekraft vil vi straks kunne påbegynde arbejdet med at tilbageerobre de tabte markedsandele. Opgaven er ikke urealistisk. Havde udviklingen i de udenlandske hotelovernatninger i Danmark fulgt den generelle udvikling i Nordeuropa i perioden 2001-2009 ville de samlede turismeindtægter alene i 2009 have været 1,6 mia. kr. større end de var,” siger Katia K. Østergaard.

Skrevet af Flemming Juul