Limfjordstunnellen er utæt og skal reddes

Limfjordstunnellen synker op mod en centimeter om året, og det kan blive dens endeligt, hvis der ikke bliver gjort noget – hurtigt.

En international ekspertgruppe skal forsøge at finde en løsning, fortæller chefkonsulent Niels Christian Skov Nielsen fra Vejdirektoratet: ”Vi har prøvet en del gennem tiderne, men det har ikke haft nogen effekt. Derfor sætter vi eksperter fra ind- og udland sammen i håb om at finde ud af, hvad pokker vi kan gøre”.

Den snart 50 år gamle tunnel kan maksimalt bruges 30-40 år endnu, hvis den fortsætter med at synke, anslår eksperter ifølge dr.dk. Problemet er opstået på Nørresundby-siden, hvor den 500 meter lange sænketunnel hviler på et tykt lag sand. Tyngden af sand og tunnel presser undergrunden sammen – så meget som en centimeter om året.

Gennem årene har tunnellen derfor fået nye fuger, membraner og alt muligt til faget hørende for at stoppe Limfjordens vand i at trænge ind i sætningsrevner og -sprækker. Men en effektiv og varig løsning er ikke fundet.

Vejdirektoratet leder verden over efter 10 personer, der sammen skal være med til at bremse tunnellen i at synke yderligere: ”Intet sted i verden er sådan noget gjort før, så gruppen bliver sammensat med mange kompetencer. På den måde kan der forhåbentlig findes løsninger, som ingen har tænkt på før”, siger Niels Christian Skov Nielsen.

Vejdirektoratet regner med at fremlægge gruppens forslag til sommer næste år.

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.