Lufthansa-stop i Aalborg styrker KLM

KLM er største udenrigsselskab i Aalborg Lufthavn.

KLM er største udenrigsselskab i Aalborg Lufthavn.

LUFTFART: KLM forventer ny vækst i år mellem Aalborg og Amsterdam – optimismen voksede, da Lufthansa fredag oplyste, at man nærmest lukker på Aalborg.

Siden KLM i 2011 åbnede mellem Amsterdam og Aalborg Lufthavn er det kun gået fremad. Der har allerede været over en halv mio. passagerer på ruten – og fra sommerprogrammet sidst i marts kommer de flyvende hollændere op på fire fly på hverdage, i alt 27 ugentlige.

En af KLM’s største europæiske konkurrenter, Lufthansa, startede fra sommerprogrammet sidste år ny rute mellem sin hovedlufthavn, Frankfurt, og Aalborg.

Men i fredags oplyste Lufthansa til standby.dk, at selskabet som følge af bl.a. flymangel i Frankfurt nærmest lukker ruten – fra marts i år bliver der kun ét fly om ugen, primært til tyskere, der vil feriere i det nordjyske.

Det er et tab for Aalborg Lufthavn – men en cementering af KLM’s stærke position i Aalborg.

Til standby.dk sagde landechef for Air France KLM i Danmark, Frederic Descours, i går: “Siden KLM’s åbning på først Billund og siden Aalborg har vi kun set vækst på det danske marked. KLM har af samme årsag øget på Billund og Aalborg med større fly og flere afgange.

Denne tendens ser ud til at fortsætte i år, hvor KLM fra sommerprogrammet øger til fire fly på hverdage mellem Amsterdam og Aalborg – fra 21 ugentlige fly til 27. Fremgangen er sket trods øget konkurrence fra andre flyselskaber.”

Frederic Descours tilføjer, at mens Air France allerede flyver mellem Paris og Billund, har selskabet i år ingen planer om at åbne på Aalborg fra Paris.

”Air France og KLM har 137 ugentlige fly fra Amsterdam og Paris til Danmark – ligeligt fordelt mellem Københavns Lufthavn og Billund/Aalborg. Så vi har et stærkt netværk og markedsandel i Jylland,” siger han.

Frederic Descours’ kommentar om KLM’s ekspansion på Aalborg skal ses i lyset af, at standby.dk i fredags kunne oplyse, at Lufthansa fra sommerprogrammets start i år nærmest lukker sin rute fra Frankfurt til Aalborg. Fremover bliver der kun ét fly om ugen.

Lufthansas kraftige neddrosling i Aalborg sker ikke pga. mangel på god vilje, men Lufthansa udfaser i år sine ældre Boeing B737 og overfører Embraer-fly, der har været brugt på ruten til bl.a. Aalborg, til datterselskabet Austrian.

Lufthansa flyver i dag to gange på hverdage mellem Frankfurt og Aalborg. ”Lufthansa har godt samarbejde med Aalborg Lufthavn og et meget tilfredsstillende salg til Frankfurt. Men faktum er, at Lufthansa i år har lidt færre fly på de europæiske ruter, det rammer bl.a. Aalborg,” sagde landechef for Lufthansa-gruppen i Danmark, Morten Balk, i fredags til standby.dk og tilføjede: ”I stedet for at reducere på Aalborg, havde vi håbet på et tredje Lufthansa-fly.”

Lufthansa er stadig markant til stede i Jylland med fire fly på hverdage mellem Frankfurt og Billund Lufthavn.