Man kan ikke gradbøje en askesky

Af Ejvind Olesen  

 

Er der dog ingen grænser for juridiske spidsfindigheder, når der skal træffes afgørelse om købernes ret til erstatning i rejsebranchen. Sund fornuft synes at være forsvundet med askeskyerne over Island fra Forbrugerklagenævnet.

I fire af fem sager har klagerne nu fået ret og tilkendt erstatning for forsinkelser på grund af netop askeskyerne. Nævnet har aldrig tidligere behandlet sager i forbindelse med force majeure – og det ser man sandelig af resultatet.

En bemærkning fra specialkonsulent Henrik Sedenmark til Jyllands Posten fortæller mere end mange ord:
”En forbruger har kun krav på erstatning for rimelige ekstra udgifter. Derfor er det vigtigt, at man holder sine udgifter mest muligt nede og for eksempel ikke indlogerer sig på et luksushotel eller spiser på en dyr restaurant.”

Værsgo! Man ved ikke om man skal grine eller græde. Hvad er en dyr restaurant i Bangkok? Hvornår er den for dyr? Skal jeg bo på vandrehjem? Eller måske indlogere mig hos en privat familie? Er det for dyrt med Royal Orchid Hotel, hvis det er i regntiden, og priserne er i bund?

Ved Henrik Sedenmark overhovedet, hvad force majeure er? Hvis han gør det, ved han formentlig også præcis, hvornår der kommer askeskyer fra islandske vulkaner, for da er det noget branchen kan forberede sig på.

Hvis det ikke er tilfældet, er det den totalt uventede naturbegivenhed, som aldrig kan gradbøjes over et måltid mad med en, to eller tre retter.
Enten er der tale om erstatning, og så tager flyselskab og rejsebureau beslutning om, hvilke ydelser, der skal gives i form af indkvartering og forplejning.

Eller også er der ikke tale om erstatning, men om tilbud pr. kulance, fordi man gerne vil give sine kunder en god service.

Hvor svært kan det være? 

 

Skrevet af