Masser af lys til julen i Grønland

Julen er specielt festlig i Grønland. Den fejres med mange levende lys og et hav af de karakteristiske, rød-orange julestjerner i alle vinduer.

I byerne tændes lysene på juletræerne 1. søndag i advent og giver ekstra hygge hos familierne med juleklip, gløgg og godter. I de fleste byer har bestilt juletræer for længe siden og fået dem sejlet op fra Europa.

Det er skik, at børn juleaften synger foran byens huse og herefter beværtes med julegodter af beboerne. Ofte er den grønlandske julehimmel fuld af smukt nordlys, så man på alle måder kan kalde julen for en lysets fest.
Juleaften fejres den 24. december med dans om juletræet, men gaverne har nogle børn allerede fået fra morgenstunden.
Sang, fællessang og korsang er en stor del af julen i Grønland. Man lytter til julesalmerne og julemusikken og i kirkerne høres ofte 2-3 stemmig sang fra kirkebænkene, da mange grønlændere er vante kirkegængere og -sangere.
Juledagene bruges til samvær med familie og venner, og der holdes kaffemikker rundt om i konkurrence med julefrokosterne. Ved julegudstjenesterne er en af de obligatoriske salmer ’Guuterput’ (Vor Gud), hvor der sjældent er et øje tørt bagefter.

Julen er altid hvid i Grønland. Hvert eneste år. Kirkerne i alle byer og bygder er stuvende fulde, og der holdes prædikener og synges salmer både på grønlandsk og dansk. Juleaften står menuen i nogle hjem på flæskesteg og and, mens andre foretrækker grønlandsk lam, moskus eller rensdyr, alk og ryper, alt efter hvor i Grønland man bor – lam i syd, rensdyr i nord.