Muligt at lave en askedetektor

Den 19. april, samtidig med at askeskyen blæste ind over Europa, sendte meteorologen Giles Harrison og hans kolleger en vejrballon op gennem skyen fra den skotske vestkyst.

Med vejrballonen var der instrumenter, som kunne måle både partikelstørrelse, partikelkoncentration og den elektriske ladning i atmosfæren.

Da ballonen steg gennem det 800 meter tykke asketæppe, opdagede forskergruppen en markant stigning i partikelkoncentrationen, samtidig med en positiv elektrisk ladning, som de mener ikke kan være skabt af lokale vejrfænomener.

Forskerne konkluderer, at den eneste forklaring på fænomenet er, at ladningen opstår på grund af partikelsammenstød i skyen. Ladningen steg parallelt med partikelkoncentrationen til et maksimum på 0,5 picocoulomb pr kubikmeter i områder hvor det målte 50 partikler pr kubikcentimeter luft. Det er knap en tyvendedel af den koncentration europæiske flyselskaber tillader at flyve igennem.

”Kombineret med andre målinger burde en enkel detektor på et fly være i stand til at advare piloter, hvis flyet bevæger sig ind i områder med faretruende høje koncentrationer af aske”, siger Giles Harrison til New Scientist.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.