Nærmere en ny Øresundstunnel

tunnelkortEt dansk-svensk møde kan betyde et stort skridt fremad for planerne om en ny tunnel mellem Helsingør og Helsingborg. Det håber Region Skånes formand, Henrik Fritzon.

Det var politikerne i samarbejdsorganet Greater Copenhagen & Skåne Committee, som mødtes i Malmö onsdag for at beslutte en fælles trafikplan for Øresundsregionen. I komiteen deltager repræsentanter for 79 kommuner i Skåne og Østdanmark, samt de tre regioner i samme område, som har 3,9 millioner indbyggere.

I trafikplanen er visionen, at Øresundsregionen i 2020 skal være ’et internationalt knudepunkt for investeringer og viden på niveau med de mest succesrige metropoler i Europa’.

Problemet er, at regionen strækker sig over en nationsgrænse og at infrastrukturen i dag planlægges separat i Sverige og Danmark. Hvis infrastrukturen ikke skal stå i vejen for økonomisk udvikling, er der behov for en dansk-svensk helhedsstyrelse.

Nu er ambitionen for regionens politiske ledere sammen at presse på hos de respektive regeringer. At et tunnelbyggeri mellem Helsingør og Helsingborg står højt på prioriteringen er der bred tilfredshed med.

Det forventes, at en forbindelse kan stå klar allerede inden 15 år. Det kan gennemføres uden statslig finansiering og det foreslås, at det statsejede Øresundsbrokonsortie, som byggede Øresundsbron får til opgave at bygge den nye forbindelse efter samme model for lånte penge. Afgifter fra brugerne skal tilbagebetale lånet.

Det nuværende forslag lyder på to HH-tunneler, dels en for persontogstrafik mellem de to bykernerner, dels en motorvejstunnel syd for byerne. Prisen er beregnet til omkring 20 milliarder kroner.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.