Negativ rapport om Rejsekortet holdt skjult

En kritisk og hidtil hemmeligholdt rapport om Rejsekortet afviger på væsentlige punkter fra et resumé, som Transportministeriet har udsendt.

Ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren har Transportministeriet i to år skjult en konsulentrapport, som viser, at Rejsekortets økonomisystem er bundråddent, skriver dr.dk.

Daværende transportminister Hans Christian Schmidt brugte endog rapporten fra it-konsulentfirmaet Gartner til grundlag for beslutningen om at fastholde rejsekortsystemet i stedet for at fyre leverandøren, det franske selskab Thales, skriver Ingeniøren.

Transportministeriet offentliggjorde kun et resumé af rapporten som ikke omtalte den alvorlige kritik af økonomistyringen.

Her hedder det blandt andet:

“Et mangelfuldt økonomisystem gør det umuligt at lægge budgetter og udtrække meningsfulde rapporter, og konsulenterne tvivler på, at det lever op til kravene til revision. Derfor bør Rejsekort A/S med det samme anskaffe sig et nyt økonomisystem til at rette op på de mangelfulde data.

Kritikken er kun kommet frem, fordi Ingeniøren har klaget til Folketingets Ombudsmand over afslag på aktindsigt.

Lektor Erik Frøkjær fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet er forarget. Han har selv uden held forsøgt at få konsulentrapporten at se:

”Transportministeriet har en lukkethed, som vi også så med IC-4-togene, hvor man nægtede, at der lå en baggrundsrapport om problemerne med dem. Først efter et indgreb fra politikerne i Transportudvalget blev rapporten fremlagt. Jeg har ikke set sådan en lukkethed i noget andet ministerium”, siger han til DR Nyheder.

Professor Kim Normann Andersen fra Aalborg Universitet har også læst rapporten og er enig med Erik Frøkjær:

”Det ligner mønsteret fra tidligere store IT-projekter. Man udvikler længe på store projekter, og så kommer afgørende informationer om omkostninger drypvis hen over tid. Det overraskende er, at man ikke lærer af historien”, siger han til DR Nyheder.

Tidligere transportminister Hans Christian Schmidt ønskede ikke at kommentere sagen.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.