Nordisk Råd vil øko-certificere turistmål

Turismen er i fremgang i de nordiske lande. Det gavner økonomien, men sætter også naturen under pres, ikke mindst i Island og i Arktis. Nordisk Råd ønsker derfor at indføre en certificering af turistmål i stil med det nordiske miljømærke Svanen, for at sikre de sårbare naturområder.

Turismesektoren vokser med 4% årligt i Norden som helhed og man regner med, at turismen er et af de erhverv, som vil skabe flest job i fremtiden.

Det lyder positivt, men den stadigt voksende strøm af turister retter sig i høj grad mod de unikke naturoplevelser som Norden byder på – ikke mindst i Island og Arktis. Ifølge eksperter ser man nemlig en overgang fra masseturisme mod de mere unikke oplevelser i forbindelse med naturturisme. Man risikerer derfor at ødelægge den natur, som folk fra hele verden kommer for at opleve.

Nordisk Råds miljøudvalg og erhvervsudvalg vil derfor undersøge muligheden for at indføre en holdbarhedscertificering af turistmål. Certificeringen skal sikre, at den sårbare natur behandles med nødvendig respekt. Samtidig kan en sådan certificering være et vigtigt konkurrenceparameter.

”Ingen andre steder i verden har en certificering af turistmål med hensyn til, hvor holdbare de er. Så her kan Norden virkelig være en foregangsregion og vise sin grønne profil”, siger Ann-Kristine Johansson og Cecilie Tenfjord-Toftby, formænd for miljø- respektive erhvervsudvalgene i Nordisk Råd.

”Men turistbranchen kan også anvende det som et salgsargument. Det er jo dette, som grøn vækst handler om: at skabe nye muligheder for vækst uden at undergrave miljøet og samfundsøkonomien på langt sig”.

Nordisk Ministerråd udgav i 2012 rapporten ”Holdbarhedscertificering af turistdestinationer”, som analyserede det store potentiale, turismeindustrien har, ikke mindst i de mange små samfund rundt om i Norden. Konklusionen er, at der i høj grad er behov for et fælles nordisk system, både for at sikre de sårbare naturområder og for at skabe vækstmuligheder.

De to udvalg i Nordisk Råd skal nu gå videre med sagen. Der udkommer om kort tid en ny rapport fra ministerrådet med en række anbefalinger for det fortsatte arbejde.

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.