Norwegian politianmeldt i Norge

norwegian dreamliner gatwick lufthavnFLYSELSKABER: Norwegian omregistrerede i sommer seks Dreamliners fra irsk til norsk register, men beholdt de asiatiske og amerikanske besætninger. Dermed bryder Norwegian norsk lov – og laver social dumping, mener Norsk Cockpit Forbund. Det afviser flyselskabet.

Juristerne i Norsk Cockpit Forbund mener norskregistrerede fly er norsk territorium, og at der dermed kræves besætningsmedlemmer med gyldig norsk opholdstilladelse – selv om flyene bruges udenfor Norge, f.eks. til at flyve fra England til USA.

”Derfor vil vi politianmelde Norwegian,” siger formand for Norsk Cockpit Forbund, Rune Sundland, til dagbladet.no – fagforeningen hører under norsk LO.

Norwegians langruter er populære blandt rejsende til f.eks. Bangkok og navnlig USA, men flyselskabet har længe mødt massiv modstand fra fagforeninger og andre, som frygter social dumping og tabte arbejdspladser når Norwegian bruger kabineansatte fra Asien.

Norwegians kommunikationschef, Lasse Sandaker-Nielsen, afviser kritikken. ”Norwegian er et af de flyselskaber, som har bidraget med størst ny beskæftigelse i europæisk luftfart de seneste år gennem baseåbninger i England og Spanien. Så den anklage falder på sin egen urimelighed,” siger han.

Norwegian har i dag otte B787-8 Dreamliner – og bestillinger på 11 B787-9 Dreamliner, de leveres fra næste år og frem til 2018.