Ny USA-protest mod Norwegian

Donald Trump.

LUFTFART: Fagforeninger for piloter og kabineansatte i USA med over 120.000 medlemmer beder den snart indsatte præsident Trump omgøre beslutningen fra USAs transportministerium om permanent trafiktilladelse til Norwegian.

Fagforeningerne har sagsøgt USAs regering for beslutningen fra december sidste år om at give Norwegians irske selskab, NAI, Norwegian Air International, permanente trafikrettigheder til USA. Fagforeningerne repræsenterer over 120.000 medarbejdere i amerikanske flyselskaber.

Norwegians irske NAI-selskab har ifølge de amerikanske luftfartsfagforeninger en forretningsplan, der er i modstrid med Open Skies-aftalen mellem USA og EU – og som truer amerikanske arbejdspladser.

Det er fagforeningerne Air Line Pilots Association med 54.000 medlemmer, Allied Pilots Association (der har de 15.000 piloter i American Airlines), Association of Flight Attendants samt den overordnede fagforening for ansatte i USAs transportindustrier, Transportation Trades Department, AFL-CIO, der står bag søgsmålet mod USAs transportministerium, DOT.

DOT mente i sin godkendelse af NAIs ansøgning om permanente trafikrettigheder mellem EU og USA, at NAI opfylder kravene i Open Skies-aftalen. Fagforeninger mener derimod, at NAIs forretningsmodel underminerer amerikanske jobs.

Norwegian betyder job-eksport

”Ansatte i den amerikanske luftfartsindustri har brug for en amerikansk regering, der understøtter fair konkurrence overfor amerikanske flyselskaber og deres medarbejdere,” siger Tim Canoll, formand for Air Line Pilots Association og tilføjer: ”Godkendelsen fra DOT til NAIs ansøgning er et grønt lys til at udlicitere amerikanske jobs i luftfartsindustrien til lande med de laveste standarder for arbejdere.”

Åbent brev til Donald Trump

Fagforeningerne har skrevet et åbent brev til Donald Trump, der kl. 18 i aften dansk tid bliver USAs 45. præsident. Her beder de Trump omgøre beslutningen om tilladelsen til NAI. De anfører bl.a., at Norwegian har hovedkvarter i Norge, at NAI er registreret i Irland og at NAI-ansatte bl.a. er ansat på kontrakter fra Thailand og Singapore.

I det åbne brev til Donald Trump står bl.a.: ”Som du (Donald Trump, red) har sagt mange gange, har USAs regering ikke opretholdt USAs handelsaftaler, hvilket har kostet tusindvis af amerikanske arbejdspladser.

For ganske nylig ignorerede Obama-regeringen Open Skies-aftalen mellem USA og EU og tillod et flyselskab (Norwegian Air International, red) med bekvemmelighedsflag permanent tilladelse til at flyve til USA. Vi beder dig omgøre denne forfærdelige beslutning.

Indtægterne fra USAs flyselskaber udgør fem procent af USAs bruttonationalprodukt og beskæftiger 151.000 medarbejdere. Tilladelsen til NAI vil betyde tab af tusindvis af amerikanske arbejdspladser,” står der bl.a.