Nye indiske krav skyldes ikke våbensmugler

Ingen sammenhæng mellem de dansk-indiske spændinger om våbensmugleren Niels Holck og de nye indiske krav til turistvisa til danskere, siger rejsebureaudirektør.

Den indiske ambassade i Danmark strammede forleden uden varsel kravene til udstedelse af visa til danske turister, oplyste Danmarks Rejsebureau Forening. Ambassaden kræver nu, at danske statsborgere dokumenterer, at deres økonomi er ”i orden,”, f.eks. ved at fremsende kontoudtog fra bank og i nogle tilfælde også bekræftelse på, at turisterne har de nødvendige midler til at gennemføre rejsen.

DRF’s adm. direktør, Lars Thykier, siger til takeoff.dk, at de nye dokumentationskrav skyldes, at ambassaden nu følger eksisterende indiske dokumentationskrav til visumansøgere for turister til Indien.

”Det er ingen sammenhæng mellem de nye krav til turistvisa og sagen mellem Indien og Danmark om våbensmugleren Niels Holck. Den sag mærkes kun, når det gælder forretningsvisa, som det nu tager op til 14 dage at få mod før nogle få dage – og det er noget rigtig rod,” siger Lars Thykier til standby.dk

Også Karen Stigsen, adm. direktør for det københavnske rejsebureau Grace Tours, der sender 80 pct. af sine gæster til Indien, afviser sammenhæng mellem de skærpede indiske krav til turister og sagen om Niels Holck.

Karen Stigsen siger til takeoff.dk: ”Inderne sondrer mellem forretnings- og turistvisa. Pga. Niels Holck-sagen kan danske forretningsfolk ikke mere få et hastevisum, men må vente op til 14 dage.”

Grace Tours har eksisteret i 25 år og sender primært individuelle ferierejsende til Indien.

”Historien om Niels Holck begyndte i Jyllands-Posten sidste år og har siden cyklet rundt i danske og internationale medier – uden den er blevet mere rigtig af den grund. Der er ingen sammenhæng med de indiske krav til danske ferierejsende og Niels Holck,” siger Karen Stigsen og tilføjer, at den indiske ambassadør i Danmark har gjort et ”stort stykke arbejde for at mane sammenblandingen i jorden.”

Karen Stigsen medgiver, at ansatte i Danmarks Radio ikke kan få turistvisum til Indien, også selv om de skal på en privat ferie. ”Men det skyldes, at Danmarks Radio tidligere har sendt journalister til Indien på turistvisum. Det må man ikke, og ambassaden har prøvet af få dialog med DR om dette; det ønskede DR ikke, derfor har inderne lukket af,” siger Karen Stigsen.