Overlæge anklager MyTravel

Syv patienter er nu indlagt på tre af landets hospitaler med den ondartede malaria plasmodium falciparum, og en kvinde er død af sygdommen. Alle er blevet syge inden for de seneste to uger, alle har været på ferie i det vestafrikanske land Gambia, og alle rejste med rejsebureauet MyTravel, som er en del af Spies. Det skriver Politiken.

 

»Det er selvfølgelig frygteligt, at folk er blevet syge på vores rejser, og vi kigger nu på, om vi kan informere bedre. Men vi har haft rejsemålet i 30 år og har aldrig oplevet dette før. Vi informerer omkring malaria og henviser til vaccination.dk, hvor kunderne kan læse om eventuelle vaccinationer«, siger marketingdirektør i MyTravel Jan Vendelbo.

 

Overlæge Carsten Schade Larsen fra Skejby Sygehus mener dog alligevel, at MyTravel ikke har informeret godt nok omkring risikoen ved at rejse til eksotiske destinationer som Gambia.

 

»Risikoen for malaria er allerhøjest i netop Vestafrika. Det kan godt være, at rejsebureauerne ikke har en juridisk forpligtelse til at vejlede kunder om potentielle sygdomme, men jeg vil da mene, at de har en moralsk«, siger Carsten Schade Larsen og fortsætter:

»Alle patienterne er rejst med MyTravel , og de har rejst i sidste øjeblik, og det er ikke forsvarligt. For der er jo også andre sygdomme som for eksempel gul feber, og den vaccination skal man have ti dage før afrejse«.

??

»Jeg har en mistanke om, at det er svært at sælge rejserne, hvis man skal meddele om vacciner. Hvis en rejse koster 2.000, og man så pludselig skal have vaccinationer for op mod 1.500 kroner, er det jo straks en anden pris, og så tror jeg, at det er sværere for rejsebureauerne at sælge rejserne«, siger Carsten Schade Larsen.

 

Jan Vendelbo afviser blankt, at det skulle have noget at gøre med vaccinationspriser, at rejsebureauet ikke oplyser mere. Men han vil dog overveje, hvorvidt der skal en tvangsmeddelelse på turene, som popper op, når rejserne bookes. For gul feber skal man vaccineres mod 10 dage før afrejse, og mange af MyTravels billigste rejser til Gambia er med afrejse inden for få dage.

 

»Det vil nok være en god ting med en tvangsmeddelelse, når det gælder gul feber. Der er jo mange rejsende, der har den i forvejen, men vi må forsøge at gøre det tydeligere, så folk ved, at de skal have vaccinationen«, siger Jan Vendelbo.

 

Jan Vendelbo har ofte oplevet, at rejsende undgår malariapillerne, fordi de er bange for bivirkninger, skriver Politiken.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen