På vej til kur mod hovedpine

Fra venstre: De to forskere, Sebastian Bao Dinh Bui og Torben Petersen samt vejlederne på projektet, lektor Parisa Gazerani og Ph.d.-studerende Jeppe Nørgaard Poulsen.

For én ud af tolv giver en flyrejse kraftig hovedpine. Det viste et studie fra Aalborg Universitet, AAU, sidste år. Samme forskergruppe undersøger nu årsagen til problemet, og har allerede en foreløbig forklaring.

”De store ændringer i kabinetrykket ved start og landing kan give vævsskader og bihulebetændelse. Det udløser stoffet PGE2, som kan få blodkarrene i hjernen til at udvide sig og give smerter i hovedet,” siger kandidatstuderende Sebastian Bao Dinh Bui.

Torben Petersen og Sebastian Bao Dinh Bui står bag undersøgelsen på Aalborg Universitet sammen med vejleder og lektor Parisa Gazerani. Gruppens resultater er udgivet i The Journal of Headache and Pain.

De to studerende har placeret forsøgspersoner i et trykkammer, der simulerer trykforandringerne under en flyrejse. Undervejs tog de spytprøver for at måle indholdet af PGE2 og stresshormonet kortisol. Begge stoffer viste sig hos personer, der lider af flyhovedpine.

”Det forhøjede kortisolniveau viser, at disse personer er meget stressede, når de skal flyve. Det er før set, at nogle udvikler angst og stress når de skal rejse, hvilket også kan udløse hovedpine,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Forskergruppen har identificeret PGE2 og kortisol som årsager til flyrelateret hovedpine, men det er stadig kun et pilotprojekt.

”Der er noget at arbejde videre med. Vores studie er det første af sin art i verden indenfor flyrelateret hovedpine, og derfor har vi brug for flere og større studier, som kan gentage eksperimentet og undersøge, om vi har ret i vores konklusioner”, siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Efter at have kortlagt omfanget og derefter undersøgt årsagen til problemet, begynder han nu at undersøge potentielle behandlinger.

”Man har tidligere haft succes med at bruge migrænemedicinen triptaner, da det forhindrer hjernens blodkar i at udvide sig. I mit speciale vil jeg måle på de biologiske effekter af triptaner ved hjælp af spytprøver fra flypassagererne, mens de er ude at rejse,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Projektet begynder dette forår, hvor flypassagerer fra Aalborg Lufthavn i første omgang danner basis for forsøgsgruppen

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.