På vej til kur mod hovedpine

Fra venstre: De to forskere, Sebastian Bao Dinh Bui og Torben Petersen samt vejlederne på projektet, lektor Parisa Gazerani og Ph.d.-studerende Jeppe Nørgaard Poulsen.

For én ud af tolv giver en flyrejse kraftig hovedpine. Det viste et studie fra Aalborg Universitet, AAU, sidste år. Samme forskergruppe undersøger nu årsagen til problemet, og har allerede en foreløbig forklaring.

”De store ændringer i kabinetrykket ved start og landing kan give vævsskader og bihulebetændelse. Det udløser stoffet PGE2, som kan få blodkarrene i hjernen til at udvide sig og give smerter i hovedet,” siger kandidatstuderende Sebastian Bao Dinh Bui.

Torben Petersen og Sebastian Bao Dinh Bui står bag undersøgelsen på Aalborg Universitet sammen med vejleder og lektor Parisa Gazerani. Gruppens resultater er udgivet i The Journal of Headache and Pain.

De to studerende har placeret forsøgspersoner i et trykkammer, der simulerer trykforandringerne under en flyrejse. Undervejs tog de spytprøver for at måle indholdet af PGE2 og stresshormonet kortisol. Begge stoffer viste sig hos personer, der lider af flyhovedpine.

”Det forhøjede kortisolniveau viser, at disse personer er meget stressede, når de skal flyve. Det er før set, at nogle udvikler angst og stress når de skal rejse, hvilket også kan udløse hovedpine,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Forskergruppen har identificeret PGE2 og kortisol som årsager til flyrelateret hovedpine, men det er stadig kun et pilotprojekt.

”Der er noget at arbejde videre med. Vores studie er det første af sin art i verden indenfor flyrelateret hovedpine, og derfor har vi brug for flere og større studier, som kan gentage eksperimentet og undersøge, om vi har ret i vores konklusioner”, siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Efter at have kortlagt omfanget og derefter undersøgt årsagen til problemet, begynder han nu at undersøge potentielle behandlinger.

”Man har tidligere haft succes med at bruge migrænemedicinen triptaner, da det forhindrer hjernens blodkar i at udvide sig. I mit speciale vil jeg måle på de biologiske effekter af triptaner ved hjælp af spytprøver fra flypassagererne, mens de er ude at rejse,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Projektet begynder dette forår, hvor flypassagerer fra Aalborg Lufthavn i første omgang danner basis for forsøgsgruppen

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.